Składniki dla 2 osób:
- 30 - 40 dag schabu bez kości
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- średniej wielkości cebula
- 1 szklanka świeżych grzybów (np. podgrzybków)
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 1/2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Schab umyć, oczyścić i pokroić w plastry o grubości około 2 cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przysmażamy schab około 2 minuty z każdej strony, a następnie odkładamy mięso na bok.
Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w piórka i przysmażamy do momentu, aż się cebula lekko zarumieni. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy około 2 minuty. Dodajemy mąkę, całość dobrze mieszamy. Następnie dodajemy bulion, rozmaryn, sól i pieprz. Gotujemy około 3 minuty.
Schab zanurzamy w sosie i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką (opcjonalnie).
Podajemy z puree ziemniaczanym (przepis na puree patrz tutaj).
dawno nie jadłam wieprzowiny, ale od czasu do czasu z chęcią zjadłabym taki obiadek!
OdpowiedzUsuńsmakowite jedzonko:)
OdpowiedzUsuń