Składniki dla 2 osób:
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 piersi z kurczaka
- 1 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki czosnku
- 1/2 opakowania sera feta
- 6 - 8 suszonych pomidorów w oleju
- 1 łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
- 4 -6 listków świeżej bazylii
- 4 - 6 pasków czerwonej papryki konserwowej
Sposób przygotowania:
Do miseczki dodajemy oliwę, sok z cytryny, oregano, tymianek, bazylię, majeranek, czosnek. Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i delikatnie rozbijamy przy pomocy ręki na grubość około 1 cm., a następnie marynujemy w zalewie przez około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy farsz do nadziania kurczaka. Do małej miseczki dodajemy fetę pokrojoną w kostkę, posiekane listki świeżej bazylii, pokrojone suszone pomidory i olej z suszonych pomidorów. Całość dokładnie ze sobą mieszamy.
Włączamy piekarnik na 190 stopni.
Piersi z kurczaka wyjmujemy z zalewy. Nakładamy przygotowane nadzienie na środek piersi i zawijamy (do przytrzymania używamy wykałaczek). Przekładamy kurczaka do żaroodpornego naczynia. Na wierzch kładziemy 2 -3 paski czerwonej papryki konserwowej.
Pieczemy w piekarniku około 30 minut.
świetne połączenie. nie robiłam jeszcze takiej a na pewno by smakowało moim domownikom;)
OdpowiedzUsuńpodkradam Ci jedną! :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne urozmaicenie od typowej piersi z kurczaka, w panierce lub grillowanej
OdpowiedzUsuńnadzienie... ach!
OdpowiedzUsuńwspaniałe ;]
Właśnie robię to cudo ale z piersi indyka, zobaczymy jak wyjdzie ;)
OdpowiedzUsuńnie myliłam się- wyszło rewelacyjnie. Bardzo dziekuję za super pomysł na obiad, który nadaje się również na poważne danie na rodzinne spotkanie. Podałam z ryżem, jakaś surówka może by się przydała ale nie miałam pomysłu co by pasowało. Bez salatki tez było super
OdpowiedzUsuń