Składniki dla 2 - 3 osób:
- 1/2 opakowania (250g) makaronu farfalle lub świderki
- 50 g masła
- 150 g pieczarek (mogą być również inne grzyby)
- 1/2 cebuli
- 50 g mąki
- 250 ml mleka
- 120 - 150 g szynki
- 100 g sera żółtego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente.
Na patelni rozpuścić odrobinę masła i przysmażyć pokrojone w plasterki pieczarki (ok. 3 - 5 minut). Gotowe pieczarki odłożyć na bok. Przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym. Rozpuścić pozostałą część masła i przysmażyć posiekaną w drobną kostkę cebulkę (ok. 1 minutę, aż cebula lekko się zarumieni). Dodać mleko, a następnie zagęścić całość mąką. Gotować około 5 minut, co chwilę mieszając. Zdjąć z ognia. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i 2/3 startego sera żółtego. Przyprawić pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszać.
W żaroodpornym naczyniu wyłożyć makaron, pieczarki i dodać sos. Całość wymieszać i posypać resztą żółtego sera. Zapiekać około 10 - 15 minut.
takie zapiekanki niezwykle ułatwiają życie :)
OdpowiedzUsuńBardzo często taką robię...szybko i bez problemu, a syci konkretnie ;)
OdpowiedzUsuńbardzo dobra szybka i łatwa :)
OdpowiedzUsuńZ przepisem jest coś nie tak. Mleka jest zdecydowanie za mało w stosunku do reszty składników. Makaron nie ma szans żeby się ugotować w tak małej ilości płynu. Poza tym 15 min. to zdecydowanie za mało na ugotowanie się makaronu w zapiekance. Być może makaron powinien być najpierw wstępnie podgotowany. Wtedy przepis miałby sens. Ja musiałem dodać drugie tyle mleka, 2/3 makaronu i piec 30 min. żeby makaron stał się w miarę miękki.
OdpowiedzUsuńprzecierz pisze na poczatku jak byk, makaron ugotowac al dente, wystarczy czytac ze zrozumieniem
Usuń