Składniki na 3 - 4 osoby:
- 4 filety białej ryby (np. dorsza)
- 1/3 - 1/2 szklanki parmezanu
- 2 łyżki majonezu
- 8 suszonych pomidorów (w oleju)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Filety ryby skroplić z dwóch stron sokiem z cytryny, przyprawić pieprzem i solą. Umieścić w żaroodpornym naczyniu i umieścić w piekarniku na 10 minut (żeby ryba nam się podpiekła).
W miseczce wymieszać masło, majonez i parmezan.
Po 10 minutach wyjąć rybę z piekarnika, obrócić filety na drugą stronę i rozprowadzić miksturę na każdym filecie. Na wierzch dodać drobno pokrojone suszone pomidory. Zapiekać przez około 6 minut, aż widelec delikatnie będzie wchodził w rybę.
Podawać z zieloną sałatką i frytkami lub opiekanymi ziemniakami.
bardzo fajny sposób na rybke ;]
OdpowiedzUsuńi nie komplikujący życia.
zapowiada sie bardzo smaczna rybka, mniam:)
OdpowiedzUsuńświetny przepis na szybkie przyrządzenie rybki!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne przepisy, myślę, że warto wysłać je wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę z przepisami
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy - ciekawe, smakowicie wyglądające, ale nieprzesadzone, bo mnie na przykład nie chce się chodzić po mieście i szukać jakiegoś egzotycznego rodzaju musztardy albo sałaty i wydawać na to więcej niż na pozostałe składniki. :P Także bardzo fajne przepisy. W najbliższym czasie wypróbuję tagliatelle z suszonymi pomidorami i kurczakiem oraz ten przepis.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zjadłem! Doskonały przepis, zapisałem w pamięci. Będę go często stosował.
OdpowiedzUsuń