Podstawą tej przekąski jest pieczywo, posmarowane oliwą z oliwek i roztartym czosnkiem. Bruschetta pochodzi z Włoch, zaś jej początki sięgają co najmniej XV wieku.
Składniki:
- 4 kromki chleba
- oliwa z oliwek
- 2 -3 ząbki czosnku
- 1 mały pomidor
- 1/2 małej cebuli
- 4 listki świeżej bazylii
- starty żółty ser
- 2 łyżeczki parmezanu
Sposób przygotowania:
Włączamy piekarnik na 170 stopni.
Kromki chleba smarujemy oliwą z oliwek i roztartym czosnkiem. Cebulę i pomidora kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekane listki świeżej bazylii, całość mieszamy i nakładamy na kromki chleba. Następnie posypujemy żółtym serem i parmezanem.
Zapiekamy około 5 - 8 minut.
mniam!
OdpowiedzUsuńFajny przepis. :]
OdpowiedzUsuńmam nadzieję że i u mnie znajdziesz coś dla siebie.
http://gustodelizioso-gotowanie.blogspot.com/