Składniki dla 2 osób:
- pierś z kurczaka
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 1 szklanka śmietany 30% lub 36%
- 2 - 3 ząbki czosnku
- makaron tagliatelle (ok. 6 gniazd)
- 4 - 6 listków świeżej bazylii
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Na głębszej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek i przysmażamy, aż lekko się zarumieni. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory i 3/4 szklanki bulionu (pozostałą część odstawiamy na bok). Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut (aż pomidory zrobią się delikatne). Dodajemy śmietanę i gotujemy na małym ogniu przez około 5 - 7 minut, co chwilę mieszamy.
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy, przyprawiamy pieprzem i solą. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy kurczaka.
W międzyczasie wstawiamy wodę, dodajemy sól i odrobinę oliwę z oliwek i gotujemy al dente.
Usmażoną pierś z kurczaka zdejmujemy z patelni i kroimy ją w poprzek na 2 cm kawałki. Pozostałą część bulionu dodajemy do patelni, na której przed chwilą smażyliśmy kurczaka, gotujemy przez około 3 minuty i dodajemy do naszego sosu. Następnie dodajemy posiekaną bazylię i przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Ugotowany makaron odcedzamy z wody. Do makaronu dodajemy kurczaka i sos. Całość dokładnie mieszamy.
Bon appetit !
że nie zobaczyłam wcześniej tego przepisu. kurczak wylądował już w sałatce. ale przy kolejnej okazji chętnie wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńzapowiada sie smaczne jedzonko:) mniam...
OdpowiedzUsuńRewelacja! A do tego posypać parmezanem (ale prawdziwym!) dla smaku, białe winko i mamy prawdziwą ucztę. Przepis sprawdzony, polecam :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Zrobiłam dziś na obiad - bardzo szybkie danie, a do tego niesamowicie smaczne:):):)
OdpowiedzUsuń