Składniki dla 3 - 4 osób:
- opakowanie makaronu spaghetti
- parmezan
Meatballs/ klopsiki:
- 50 - 60 dag mielonej wołowiny
- 1/2 łyżeczki cznosnku
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 1/2 łyżki parmezanu
- 1/2 łyżki pietruszki (może być świeża, drobno posiekana)
- 3/4 szklanki bułki tartej
- jajko
- 750 ml przecieru pomidorowego
- 2 małe cebule/ 1 duża
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżki bazylii
- 1/2 łyżki oregano
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- liść laurowy.
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
W dużej misce mieszamy mieloną wołowinę, czosnek, pieprz, parmezan, pietruszkę, bułkę tartą i jajko. Całość dokładnie mieszamy, a następnie formujemy kuleczki o średnicy 3 - 4 cm. Przygotowane klopsiki wkładamy do lodówki, gdzie je trzymamy dopóki nie będą nam potrzebne.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę oraz posiekany czosnek, przysmażamy na małym ogniu około minutę, aż cebulka delikatnie się zarumieni. Dodajemy przecier pomidorowy, cukier, sól i liść laurowy. Całość mieszamy. Gotujemy na niewielkim ogniu przez co najmniej 30 minut. Następnie dodajemy do sosu zioła prowansalskie, bazylię, oregano ostrą paprykę, pieprz i gotujemy przez 5 minut. Wyjmujemy z lodówki klopsiki i dodajemy do sosu. Gotujemy 30 minut, co chwilę delikatnie mieszając, żeby klopsiki nie przywarły do spodu patelni.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
Makaron odcedzamy, nakładamy na talerz. Dodajemy klopsiki i posypujemy parmezanem.
już myślę o tym co jutro na obiad będzie :)
OdpowiedzUsuńsmacznie.
OdpowiedzUsuńi baardzo włosko ;]