Do przygotowania tego przepisu powinniśmy użyć pancetty (jest to rodzaj suszonego zawijanego boczku), jednakże z uwagi na brak pancetty użyłam wędzonego bekonu i smakowało przepysznie :)
Składniki dla 2 osób:
- 10 - 15 dag bekonu wędzonego lub pancetty
- 1/3 szklanki wódki
- 1/2 szklanki śmietany 30 % lub 36%
- 1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki masła
- papryka ostra
- pieprz
- sól
- makaron penne (ok. 1/2 opakowania)
- parmezan
Sposób przygotowania:
Na patelni rozpuszczamy masło i przysmażamy pokrojony w 2 - 3 cm paski bekon, aż lekko się zarumieni. Dodajemy wódkę i mieszamy, aż zredukuje się o połowę (około 5 minut). Dodajemy śmietanę i przecier pomidorowy, przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem i dodajemy odrobinę papryki. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 - 12 minut, co chwilę mieszając.
Nakładamy makaron na talerz, dodajemy sosu i posypujemy parmezanem. Możemy również wymieszać makaron z sosem przed podaniem.
Robiłam takie, tylko bez dodatku wódki i smakuje dla mnie lepiej :) ale każdy ma inny smak.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się ciekawie.
www.kuchcikowo.wordpress.com
Jadlam takie kiedys ale naprawde z sama wodka, oliwa i pieprzem. Zadziwiajace i bardzo mi smakowaly.
OdpowiedzUsuń