Ciężko znaleźć osobę, która nie lubi panierowanej piersi z kurczaka, ale jeżeli masz ochotę urozmaicić to danie to pierś z kurczaka w parmezanie będzie świetnym urozmaiceniem. Parmezan i bazylia nadają piersi z kurczaka zupełnie inny wymiar smaku. Polecam :-)
Składniki dla 2 osób:
- dwie pojedyncze piersi z kurczaka lub jedna podwójna przekrojona na dwie części
- 1 szklanka bułki tartej
- 3 - 4 łyżki parmezanu
- 3 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- mąka
- jajko
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka umyć i delikatnie rozbić dłonią. Na jednym talerzu wysypać odrobinę mąki, na drugim wymieszać bułkę tartą, parmezan, bazylię i ostrą paprykę, zaś jajko rozbić do miseczki. Pierś z kurczaka przygotowujemy w następującej kolejności - oprószamy w mące, zanurzamy w jajku, a na koniec obtaczamy w panierce i smażymy na patelni.
Podawać z ryżem i sałatką.
Ja się zgłaszam, że nie lubię - kurczaka wolę pieczonego, zdecydowanie :)
OdpowiedzUsuńAle dla takiego parmezanowego chętnie zrobiłabym wyjątek!
Aptyczne, robie podobnie:)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowite te piersi:)
OdpowiedzUsuńrewelacja! bardzo takie lubię
OdpowiedzUsuń