Składniki:
- 1 1/2 łyżki octu
- 3 łyżki czerwonego wina (półwytrawnego lub wytrawnego)
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki bazylii
- 1 1/2 łyżeczki czosnku
- 1 1/2 łyżeczki oregano
- 3/4 łyżeczki cukru
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- 200 g makaronu (świderki, penne, muszelki)
- 2 duże pomidory
- 20 czarnych oliwek
- czerwona cebula
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- ogórek szklarniowy
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente. Odstawiamy na bok, aż wystygnie (możemy spłukać zimną wodą).
Do miseczki dodajemy oliwę, ocet, wino, czosnek, bazylię, oregano, pieprz i cukier, całość dokładnie mieszamy.
Warzywa myjemy i kroimy - pomidory w ósemki, ogórka i cebulę w plastry lub półplastry, papryki w paski, oliwki przekrajamy na pół.
Dodajemy przygotowany sos i makaron. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki na 1 godz.
zimą wszelkie greckie akcenty są idealne :)
OdpowiedzUsuń