Składniki dla 2 osób:
- makaron tagliatelle
- 12-15 tygrysich krewetek (mrożonych, bez pancerzy)
- 200 ml bulionu (z kury)
- 100 ml białego wina (wytrawnego)
- 50 ml soku z cytryny
- 3-4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól do smaku
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie parmezan
Sposób przygotowania:
Na rondelku lub patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy drobno posiekany czosnek i smażmy, aż się delikatnie zarumieni. Następnie dodajemy bulion z kury, wino, sok z cytryny, przyprawiamy pieprzem i solą. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos zredukuje się o połowę.
W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron (dodajemy sól i oliwę z oliwek) i gotujemy al dente (ok. 10 minut na średnim ogniu). Gdy makaron będzie już gotowy, odcedzamy wodę i odstawiamy chwilowo na bok.
Do sosu dodajemy masło, drobno posiekaną natkę pietruszki i krewetki. Gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 7-10 minut, aż krewetki będą gotowe.
Następnie sos z krewetkami dodajemy do makaronu, mieszamy i całość gotujemy na małym ogniu ok. 2-3 minuty.
Pastę nakładamy na talerz i posypujemy parmezanem (opcjonalnie).
makaronu nigdy nie odmówię zwłaszcza z krewetkami :)
OdpowiedzUsuńjej pysznie to wygląda!
OdpowiedzUsuń