czwartek, 2 września 2010

Tagliatelle z krewetkami w aromacie cytrynowym




Składniki dla 2 osób:
  • makaron tagliatelle
  • 12-15 tygrysich krewetek (mrożonych, bez pancerzy)
  • 200 ml bulionu (z kury)
  • 100 ml białego wina (wytrawnego)
  • 50 ml soku z cytryny
  • 3-4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie parmezan

Sposób przygotowania:

Na rondelku lub patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy drobno posiekany czosnek i smażmy, aż się delikatnie zarumieni. Następnie dodajemy bulion z kury, wino, sok z cytryny, przyprawiamy pieprzem i solą. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos zredukuje się o połowę.

W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron (dodajemy sól i oliwę z oliwek) i gotujemy al dente (ok. 10 minut na średnim ogniu). Gdy makaron będzie już gotowy, odcedzamy wodę i odstawiamy chwilowo na bok.

Do sosu dodajemy masło, drobno posiekaną natkę pietruszki i krewetki. Gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 7-10 minut, aż krewetki będą gotowe.

Następnie sos z krewetkami dodajemy do makaronu, mieszamy i całość gotujemy na małym ogniu ok. 2-3 minuty. 

Pastę nakładamy na talerz i posypujemy parmezanem (opcjonalnie).

2 komentarze: