poniedziałek, 13 września 2010

Blue Cheese, czyli sos z sera pleśniowego

Sos Blue Cheese dodajemy do różnego typu sałatek, idealnie pasuje jako dodatek w postaci dip'u do różnego typu mięs, np. kawałków kurczaka w chrupiącej panierce czy krewetek w kokosowych skorupkach. 

Składniki:
  • 60 - 70  dag sera pleśniowego
  • 3 łyżki maślanki
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/4 łyżeczki czosnku
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki białego wina
  • pieprz 
  • sól

Sposób przygotowania:

Do małej miseczki dodajemy ser pleśniowy i maślankę, za pomocą widelca robimy "papkę". Następnie dodajemy śmietanę, majonez, czosnek, cukier, wino, pieprz i sól. Całość dokładnie mieszamy, żeby stworzyła nam się jednolita masa. Przed podaniem schładzamy sos w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz