czwartek, 9 września 2010

Zapiekane klopsiki w sosie pomidorowym

Zapiekane klopsiki z serem w sosie pomidorowym to interesująca i smakowita alternatywa dla tradycyjnych mielonych, które nawet największym swoim zwolennikom mogą się znudzić. Danie te stanowi smaczne urozmaicenie naszych codziennych posiłków, a parmezan dodany do mięsa sprawia, iż klopsiki doznają nowego wymiaru smaku.

Składniki dla 2 osób:
  • 30 - 40 dag mielonej wieprzowiny
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki parmezanu
  • 1 jako
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 10 dag sera żółtego w kawałku
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki bazylii
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, parmezan, posiekany czosnek, drobno pokrojoną cebulę, pieprz, i sól. Całość dokładnie mieszamy. Z farszu formujemy klopsiki wielkości pięści małego dziecka i smażymy na oliwie z oliwek.
W międzyczasie włączamy piekarnik na 170 stopni.

Do przecieru pomidorowego dodajemy oregano, bazylię i ostrą paprykę. Całość dokładnie mieszamy. Jeżeli przecier jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę przygotowanej wody (sos musi nam się ładnie rozprowadzać).

Gdy klopsiki są już gotowe, przekładamy je w żaroodporne naczynie, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem.

Wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut, aż ser się nam ładnie roztopi.

Możemy podawać z ryżem lub opiekanymi ziemniakami.

6 komentarzy:

  1. pyszne jedzonko:) tez takie robie i bardzo lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka... mniammmmmm palce lizac :P

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam,szybkie, pyszne ja dodałam do mięsa trochę chilli(świeże pokrojone drobno)
    pychotka

    OdpowiedzUsuń