Zapiekane klopsiki z serem w sosie pomidorowym to interesująca i smakowita alternatywa dla tradycyjnych mielonych, które nawet największym swoim zwolennikom mogą się znudzić. Danie te stanowi smaczne urozmaicenie naszych codziennych posiłków, a parmezan dodany do mięsa sprawia, iż klopsiki doznają nowego wymiaru smaku.
Składniki dla 2 osób:
- 30 - 40 dag mielonej wieprzowiny
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 3 łyżki parmezanu
- 1 jako
- 3 ząbki czosnku
- mała cebula
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 10 dag sera żółtego w kawałku
- 2 łyżki oregano
- 2 łyżki bazylii
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, parmezan, posiekany czosnek, drobno pokrojoną cebulę, pieprz, i sól. Całość dokładnie mieszamy. Z farszu formujemy klopsiki wielkości pięści małego dziecka i smażymy na oliwie z oliwek.
W międzyczasie włączamy piekarnik na 170 stopni.
Do przecieru pomidorowego dodajemy oregano, bazylię i ostrą paprykę. Całość dokładnie mieszamy. Jeżeli przecier jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę przygotowanej wody (sos musi nam się ładnie rozprowadzać).

Wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut, aż ser się nam ładnie roztopi.
Możemy podawać z ryżem lub opiekanymi ziemniakami.
pyszne jedzonko:) tez takie robie i bardzo lubie:)
OdpowiedzUsuńalez to musi być pyszne !
OdpowiedzUsuńoj takie obiadki są najlepsze;)
OdpowiedzUsuńDzis zrobie, napisze jak wyszlo :)
OdpowiedzUsuńPychotka... mniammmmmm palce lizac :P
OdpowiedzUsuńpolecam,szybkie, pyszne ja dodałam do mięsa trochę chilli(świeże pokrojone drobno)
OdpowiedzUsuńpychotka
Zrobiłem, było zajebiste:)
OdpowiedzUsuń