Zapiekane klopsiki z serem w sosie pomidorowym to interesująca i smakowita alternatywa dla tradycyjnych mielonych, które nawet największym swoim zwolennikom mogą się znudzić. Danie te stanowi smaczne urozmaicenie naszych codziennych posiłków, a parmezan dodany do mięsa sprawia, iż klopsiki doznają nowego wymiaru smaku.
Składniki dla 2 osób:
- 30 - 40 dag mielonej wieprzowiny
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 3 łyżki parmezanu
- 1 jako
- 3 ząbki czosnku
- mała cebula
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 10 dag sera żółtego w kawałku
- 2 łyżki oregano
- 2 łyżki bazylii
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, parmezan, posiekany czosnek, drobno pokrojoną cebulę, pieprz, i sól. Całość dokładnie mieszamy. Z farszu formujemy klopsiki wielkości pięści małego dziecka i smażymy na oliwie z oliwek.
W międzyczasie włączamy piekarnik na 170 stopni.
Do przecieru pomidorowego dodajemy oregano, bazylię i ostrą paprykę. Całość dokładnie mieszamy. Jeżeli przecier jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę przygotowanej wody (sos musi nam się ładnie rozprowadzać).
Gdy klopsiki są już gotowe, przekładamy je w żaroodporne naczynie, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut, aż ser się nam ładnie roztopi.
Możemy podawać z ryżem lub opiekanymi ziemniakami.
pyszne jedzonko:) tez takie robie i bardzo lubie:)
OdpowiedzUsuńalez to musi być pyszne !
OdpowiedzUsuńoj takie obiadki są najlepsze;)
OdpowiedzUsuńDzis zrobie, napisze jak wyszlo :)
OdpowiedzUsuńPychotka... mniammmmmm palce lizac :P
OdpowiedzUsuńpolecam,szybkie, pyszne ja dodałam do mięsa trochę chilli(świeże pokrojone drobno)
OdpowiedzUsuńpychotka
Zrobiłem, było zajebiste:)
OdpowiedzUsuń