Głównym składnikiem chicken parmesan (oprócz oczywiście kurczaka) jest ser mozzarella, a nie jak wskazuje sama nazwa parmezan :) Danie to jest modyfikacją włoskiego parmigiana, zwanego również eggplant parmigiana. W wielu krajach (zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie) chicken parmesan podaje się razem z makaronem, np. penne czy w postaci kanapki.
Składniki dla 2 osób:
- dwie piersi z kurczaka
- mąka pszenna
- jajko
- bułka tarta
- 30 - 40 dag sera mozzarella
- parmezan
- gęsty przecier pomidorowy lub pomidory w puszcze
- oregano
- bazylia
- sól
- pieprz
- masło
- oliwa z oliwek
- makaron, np. penne (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania sosu - do przecieru pomidorowego (lub ew. rozdrobnionych pomidorów) dodajemy pieprz, sól, oregano oraz bazylię. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu.
Następnie piesi z kurczaka delikatnie rozbijamy dłonią, dodajemy odrobinę pieprzu i soli, obtaczamy w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę i smażymy na małym ogniu.
Włączamy piekarnik na 170 stopni.
Wnętrze żaroodpornego naczynia smarujemy odrobiną masła (żeby piersi z kurczaka nie przykleiły się do spodu). Usmażone piersi z kurczaka układamy w naczyniu, polewamy ciepłym sosem pomidorowym, a na wierzch kładziemy cienkie plasterki sera mozzarella (możemy równie dobrze zetrzeć ser). Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 - 30minut - pilnujemy, żeby mozzarella nie przypaliła się.
W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron, solimy i dodajemy oliwę z oliwek. Gotujemy al dente.
Gdy mozzarella nam się ładnie roztopi, wyłączamy piekarnik, wyjmujemy kurczaka i nakładamy go na makaron. Polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.
pomysłowe danie i bardzo apetyczne. chętnie zrobię tym bardziej iż mam wielkie zapasy i makaronu i pomidorów;)
OdpowiedzUsuńale powiało Italią! parmezan, makaron, kurczak do tego. danie apetycznie brzmi ;] i ciekawie.
OdpowiedzUsuń