Burrito (zwane również taco de harina) to danie z kuchni meksykańskiej. Słowo burrito w języku hiszpańskim oznacza osiołka i pochodzi od słowa burro, czyli osioł. Na całym świecie można spotkać się z różnymi odmianami burrito - Meksyku tradycyjne burrito jest dość ubogie w farsz, gdyż składa się grillowanej kukurydzy, mięsa lub ryżu.
Składniki na 4 burrito (dla 2 osób)
- 40 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
- przyprawa Kamis Tortilla z Mięsem i Fasolą Burrito
- czerwona cebula
- żółta lub czerwona papryka (najlepiej pół czerwonej, pół żółtej)
- puszka czerwonej fasoli
- 2 twarde pomidory
- sałata lodowa
- 20 dag sera żółtego
- 4 placki tortilla
- kwaśna śmietana
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w grubszą kostkę i przysmażamy oliwie z oliwek, rozgrzanej na patelni, aż się delikatnie zarumieni). Dodajemy do cebuli paprykę pokrojoną w 2 cm paseczki . Całość smażymy na bardzo małym ogniu.
Bierzemy drugą, większą patelnię, rozgrzewamy na niej oliwę z oliwek, dodajemy mięso i smażymy je na średnim ogniu. Przyprawę do Burrito rozpuszczamy w 100 ml przygotowanej wody i dodajemy go usmażonego mięsa. Po ok. 2 minutach (jak część wody wyparuje) dodajemy fasolę i zostawiamy na małym ogniu na ok. 5 - 7 minut, co chwilę mieszając. Następnie dodajemy do farszu cebulę i paprykę, całość mieszamy i smażymy jeszcze przez ok. 3 minuty.
Gotowy farsz nakładamy na tortillę, posypujemy żółtym serem i wstawiamy na kilka sekund do mikrofalówki. Następnie nakładamy pomidory, sałatę, trochę śmietany i zawijamy tortillę w kopertę.
świetna propozycja !
OdpowiedzUsuńo, tego właśnie szukałam :) wypróbuję dzisiaj na obiad :))
OdpowiedzUsuń