sobota, 4 września 2010

Sos Hollandaise

Sos Hollandaise to kremowy sos powstały na bazie masła i żółtek jajek. Hollandaise znany jest jako jeden z głównych składników Eggs Benedict. Sos świetnie nadaje się również jako dodatek do warzyw gotowanych na parze, np. szparagów.

Składniki na 2 - 3 porcje:
  • 2 żółtka jajek
  • 2 - 3 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżki musztardy
  • szczypta pieprzu cayenne
  • pieprz 
  • sól

Sposób przygotowania:

Do miseczki dodajemy żółtka jajek, sok z cytryny, musztardę, pieprz cayenne, sól i zwykły pieprz. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy (możemy użyć np. blendera). Następnie masło "podgrzewamy" w mikrofalówce ok. 1 minutę (żeby całkowicie się nam rozpuściło), dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy.

Sos podajemy ciepły, zatem pojemniczek z sosem można umieścić w gorącej wodzie, żeby utrzymał odpowiednią temperaturę

1 komentarz:

  1. Przecież to nie ma nic wspólnego z tym sosem oprócz składników (chociaż też nie do końca). Przygotowanie wygląda kompletnie inaczej...

    OdpowiedzUsuń