Składniki dla 2 osób:
- 4 ziemniaki
- 4 plasterki szynki (lub bekonu, kiełbasy)
- 4 plasterki żółtego sera
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sera parmezan
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka czosnku
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki pieczemy w piekarniku (w temp. 200 stopni) przez ok. 40 minut.
Do miseczki/kubeczka dodajemy oliwę z oliwek, parmzan, ostrą paprykę, sól i czosnek. Całość dokładnie mieszamy. Po 40 minutach wyjmujemy ziemniaki, przekrajamy na pół i łyżeczką usuwamy kawałek wewnętrznej części ziemniaka, tworząc niewielkie wgłębienie. Następnie smarujemy ziemniaki mieszaniną z oliwy z oliwek itp. i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 - 15 minut, żeby ziemniaki się dopiekły.
W międzyczasie kroimy w drobniutką kostkę szynkę oraz żółty ser.
Upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, posypujemy szynką i serem (w miejscu zrobionego wcześniej wgłębienia). Ponownie wstawiamy na kilka minut do piekarnika, żeby rozpuścił się żółty ser.
Podajemy na ciepło z kwaśną śmietaną
Wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńdodaje do ulubionych