Krewetki w kokosowych skorupkach to świetny pomysł na smaczną przekąskę lub lekką kolację, którą możemy podawać z sosem musztardowo - miodowym lub sosem Blue Cheese.
Składniki dla 2 - 3 osób:
- 20 - 24 krewetek tygrysich (mrożonych, bez pancerzy)
- opakowanie wiórek kokosowych 80g
- 2/3 szklanki piwa
- 1/2 szklanki mąki
- jajko
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mąki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Do niewielkiej miseczki dodajemy piwo, 1/2 szklanki mąki, jajko i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy tworząc jednolitą masę. Do dwóch oddzielnych miseczek/ głębszych talerzy przesypujemy wiórki oraz mąkę (1/4 szklanki).
Rozmrożone krewetki, opłukujemy wodą i wysuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie trzymając krewetkę za ogonek zanurzamy ją w miseczce w mące, potem w mieszaninie z piwa i mąki (chwilę przytrzymujemy krewetkę nad miseczką, żeby nadmiar ciasta opadł), a na koniec obtaczamy krewetkę w wiórkach kokosowych i odkładamy na talerz przykryty papierem śniadaniowym/ papierowym ręcznikiem. Powyższą czynność powtarzamy z resztą krewetek. Gotowe krewetki schładzamy w lodówce przez ok. 20 - 30 minut.
Krewetki smażymy na sporej ilości oleju, po 2 - 3 minuty z każdej strony.
Ale super ! Zapamiętam sobie :)
OdpowiedzUsuńkrewetki wygladaja super smacznie:) i takie chrupiace:)
OdpowiedzUsuńO, apetycznie wyglądające ciasto widzę... w dodtaku takiego jeszcze nie znałam :)
OdpowiedzUsuńprzepysznie wyglądają. Tak słonecznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne połączenie smaków
OdpowiedzUsuńTo cos dla mnie! UWIELBIAM krewetki. Wczoraj nawet zaserwowalam je sobie w mojej ukochanej paelli :) Takich, jak Twoje jednak jeszcze nie probowalam :)
OdpowiedzUsuń