piątek, 10 września 2010

Zupa fasolowa z szynką

Nadszedł czas, gdy zupy po kilkumiesięcznej przerwie wracają do naszych łask :) Zupa fasolowa z szynką to idealna opcja na pierwsze danie, które cechuje się ogromną prostotą w wykonaniu.
Składniki na 4 porcje:
  • 1 kubeczek białej fasoli jaś
  • ok 15 dag szynki w kawałku
  • 1 mała marchewka
  • kawałek pietruszki
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 1 - 1.5 kostki rosołowej (bulion z kury lub wołowy)
  • liść laurowy

Sposób przygotowania:

W niewielkim garnku obgotowujemy fasolę przez 5 - 7 minut, a następnie dokładnie opłukujemy ją wodą

W średniej wielkości garnku rozpuszczamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i delikatnie ją przysmażamy. Następnie dodajemy pokrojone na półplasterki marchewkę i pietruszkę, litr wody, fasolę, pokrojoną w kostkę szynkę, liść laurowy, kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu przez ok. 40 minut. W trakcie gotowania możemy doprawić solą lub pieprzem.

Proste, szybkie i zarazem smaczne danie, w sam raz na jesienne popołudnia.




1 komentarz: