Nadszedł czas, gdy zupy po kilkumiesięcznej przerwie wracają do naszych łask :) Zupa fasolowa z szynką to idealna opcja na pierwsze danie, które cechuje się ogromną prostotą w wykonaniu.
Składniki na 4 porcje:
- 1 kubeczek białej fasoli jaś
- ok 15 dag szynki w kawałku
- 1 mała marchewka
- kawałek pietruszki
- 1/2 małej cebuli
- 2 łyżki masła
- 1 - 1.5 kostki rosołowej (bulion z kury lub wołowy)
- liść laurowy
Sposób przygotowania:
W niewielkim garnku obgotowujemy fasolę przez 5 - 7 minut, a następnie dokładnie opłukujemy ją wodą
W średniej wielkości garnku rozpuszczamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i delikatnie ją przysmażamy. Następnie dodajemy pokrojone na półplasterki marchewkę i pietruszkę, litr wody, fasolę, pokrojoną w kostkę szynkę, liść laurowy, kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu przez ok. 40 minut. W trakcie gotowania możemy doprawić solą lub pieprzem.
Proste, szybkie i zarazem smaczne danie, w sam raz na jesienne popołudnia.
musi być pyszna !
OdpowiedzUsuń