Do przygotowania tej potrawy użyłam fileta z dorsza, jednakże danie te można przyrządzić z każdego rodzaju białej ryby. Ponadto jeżeli ktoś nie posiada piekarnika nie powinien się tym nadto martwić, gdyż równie dobrze sposób przygotowania tej potrawy można lekko zmodyfikować i pominąć etap zapiekania w piekarniku, dodając pod koniec smażenia ryby sos pomidorowym oraz kładąc na wierzch ser feta.
Składniki na 3 - 4 porcje:
- ok. 80 dag fileta dorsza (lub innej białej ryby)
- 250 - 300 ml przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- mała cebulka
- 1/2 opakowania sera feta
- 1 i 1/2 łyżki bazylii
- sól
- pieprz
- odrobina soku z cytryny
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w drobną kostkę i przysmażamy, aż cebula się lekko zarumieni. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, bazylię, przyprawiamy pieprze i solą. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 7 minut.
Filet pokrapiamy odrobiną soku z cytryny, zostawiamy na kilka minut, a następnie smażymy.
W międzyczasie włączamy piekarnik na 170 stopni.
Gdy ryba będzie już prawie gotowa, przekładamy ją do żaroodpornego naczynia, polewamy sosem pomidorowym i na wierzch kładziemy pokrojony w kostkę lub paski ser feta. Całość zapiekamy w piekarniku ok. 10 - 15 minut.
Możemy podawać z gotowanymi warzywami, np. brokułami czy marchewką oraz chrupkim pieczywem czosnkowym. Smacznego !!
świetne połączenie smaków. gdyby tylko w moim domu ryby cieszyły się większym powodzeniem...
OdpowiedzUsuńpodoba mi się taki zestaw!
OdpowiedzUsuńsmaczne jedzonko:) taka rybka z sosem musi byc pyszna:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zastanawiałam się czy ser feta pasuje do zapiekanej ryby. I mam odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńOgólnie ryba zapiekana zazwyczaj jest smaczna i ja także bardzo chętnie ją przygotowuję. Muszę przyznać, że także całkiem niedawno miałam okazję zrobić rybę https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-wedzony-mowi-z-sosem-z-piwa-patatas-bravas-i-gruszka/ która moim zdaniem wyszła pysznie.
OdpowiedzUsuń