środa, 22 września 2010

Zapiekana ryba w sosie pomidorowym i serem feta

Do przygotowania tej potrawy użyłam fileta z dorsza, jednakże danie te można przyrządzić z każdego rodzaju białej ryby. Ponadto jeżeli ktoś nie posiada piekarnika nie powinien się tym nadto martwić, gdyż równie dobrze sposób przygotowania tej potrawy można lekko zmodyfikować i pominąć etap zapiekania w piekarniku, dodając pod koniec smażenia ryby sos pomidorowym oraz kładąc na wierzch ser feta.


Składniki na 3 - 4 porcje:
  • ok. 80 dag fileta dorsza (lub innej białej ryby)
  • 250 - 300 ml przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebulka
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 1 i 1/2 łyżki bazylii 
  • sól 
  • pieprz
  • odrobina soku z cytryny
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w drobną kostkę i przysmażamy, aż cebula się lekko zarumieni. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, bazylię, przyprawiamy pieprze i solą. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 7 minut.

 
Filet pokrapiamy odrobiną soku z cytryny, zostawiamy na kilka minut, a następnie smażymy.

W międzyczasie włączamy piekarnik na 170 stopni. 

Gdy ryba będzie już prawie gotowa, przekładamy ją do żaroodpornego naczynia, polewamy sosem pomidorowym i na wierzch kładziemy pokrojony w kostkę lub paski ser feta. Całość zapiekamy w piekarniku ok. 10 - 15 minut.

Możemy podawać z gotowanymi warzywami, np. brokułami czy marchewką oraz chrupkim pieczywem czosnkowym. Smacznego !!

4 komentarze:

  1. świetne połączenie smaków. gdyby tylko w moim domu ryby cieszyły się większym powodzeniem...

    OdpowiedzUsuń
  2. smaczne jedzonko:) taka rybka z sosem musi byc pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zastanawiałam się czy ser feta pasuje do zapiekanej ryby. I mam odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń