piątek, 27 sierpnia 2010

Klopsiki po szwedzku z żurawiną

Danie zainspirowane klopsikami szwedzkimi serwowanymi w stołówkach IKEA Ku mojemu zdziwieniu firma IKEA nie tylko oferuje nam kompleksowe urządzenie naszych domów i mieszkań, ale także serwuje w swojej stołówce przepyszne klopsiki szwedzkie z żurawiną - kto był i spróbował, ten wie o czym mówię :)


Składniki dla 3 - 4 osób:
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • 3 małe ziemniaki, ugotowane lub 2 duże
  • 100 ml śmietanki
  • 1 jajko
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • żurawina w słoiczku
  • ciemny sos pieczeniowy


Sposób przygotowania:

Do dużej miski przekładamy mięso i dodajemy ziemniaki (rozgniecione), śmietankę, jajko, bułkę tartą, drobno pokrojoną cebulkę i posiekany czosnek. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą, a następnie wszystko dokładnie mieszamy, by stworzyła nam się jednolita masa.

Następnie formujemy z mięsa kulki - możemy nałożyć jednorazowe rękawiczki i delikatnie "nawilżyć" je oliwą z oliwek, wtedy łatwiej będzie nam formować ładne kulki.
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwy z oliwek i na średnim ogniu smażymy nasze pulpeciki. Należy pamiętać, że używamy mięsa mieszanego, zatem czas smażenia będzie odrobinę dłuższy.

W międzyczasie przygotowujemy sos pieczeniowy, którym polejemy klopsiki.

Polane sosem klopsiki serwujemy z żurawiną oraz frytkami lub opiekanymi ziemniakami.



Danie jest świetnym urozmaiceniem dla osób, którym znudziły się tradycyjne (aczkolwiek smaczne) mielone.

2 komentarze:

  1. mniammmmmm superrrr

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha! dziś robiłem na obiad

    OdpowiedzUsuń