środa, 8 września 2010

Pieczone ziemniaki z serem i szynką



Składniki dla 2 osób:
  • 4 ziemniaki
  • 4 plasterki szynki (lub bekonu, kiełbasy)
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sera parmezan
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka czosnku

Sposób przygotowania: 

Obrane ziemniaki pieczemy w piekarniku (w temp. 200 stopni) przez ok. 40 minut. 
Do miseczki/kubeczka dodajemy oliwę z oliwek, parmzan, ostrą paprykę, sól i czosnek. Całość dokładnie mieszamy. Po 40 minutach wyjmujemy ziemniaki, przekrajamy na pół i łyżeczką usuwamy kawałek wewnętrznej części ziemniaka, tworząc niewielkie wgłębienie. Następnie smarujemy ziemniaki mieszaniną z oliwy z oliwek itp. i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 - 15 minut, żeby ziemniaki się dopiekły. 

W międzyczasie kroimy w drobniutką kostkę szynkę oraz żółty ser.

Upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, posypujemy szynką i serem (w miejscu zrobionego wcześniej wgłębienia). Ponownie wstawiamy na kilka minut do piekarnika, żeby rozpuścił się żółty ser.

Podajemy na ciepło z kwaśną śmietaną

1 komentarz: