piątek, 17 września 2010

Kruche ciasteczka czekoladowo - orzechowe

Pomimo zawartości ogromnej ilości kalorii (i cukrów) trudno było oprzeć się ogromnej pokusie upieczenia i oczywiście zjedzenia (a może raczej powinnam powiedzieć spałaszowania) ciasteczek :-) Wyśmienicie smakują solo, a także w duecie z mlekiem, herbatą, kawą, gorącą czekoladą itd.


Składniki na 30 - 35 ciasteczek:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczka sody do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki roztopionego masła (ok. 1/2 kostki masła)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • jajko
  • szklanka wiórek czekoladowych lub drobnych kawałków czekolady
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich (drobno posiekanych)
  • olej/masło (do natłuszczenia blachy do pieczenia)

Sposób przygotowania:

 Rozgrzewamy piekarnik na 175 stopni.
 

Do miseczki dodać brązowy i biały cukier oraz roztopione masło (najlepiej jeszcze ciepłe). Całość mieszamy, aż stworzy się jednolita masa. Następnie dodajemy orzechy, czekoladę i wbijamy całe jajko. Ponownie dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę, sodę do pieczenia i sól. Mieszamy. 


 



Delikatnie natłuszczamy masłem lub olejem blachę do pieczenia i kładziemy papier śniadaniowy. Przy pomocy łyżki lub palcami formujemy ciasteczka o średnicy ok. 3 cm. Należy zachować dość dużą odległość pomiędzy ciasteczkami, gdyż w trakcie pieczenia wielkość ciasteczek powiększa się i mogą się ze sobą skleić.

Pieczemy ok. 15 minut. Przy ostatnich 5 minutach sprawdzamy czy brzegi ciasteczek nie przypalają się.


5 komentarzy:

  1. bardzo lubię podjadać sobie takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasteczka w sam raz do ciasteczkowego pudełeczka w szafie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmmm :) dwa ulubione smaki w jednym (choć na jednym ciasteczku zapewne by się nie skończyło).

    OdpowiedzUsuń
  4. przyznaję, że ciężko poprzestać na jednym... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne te ciasteczka:) oj schrupalabym takie i to nie jedno:)

    OdpowiedzUsuń