wtorek, 14 września 2010

Krewetki w kokosowych skorupkach

Krewetki w kokosowych skorupkach to świetny pomysł na smaczną przekąskę lub lekką kolację, którą możemy podawać z sosem musztardowo - miodowym lub sosem Blue Cheese.


Składniki dla 2 - 3 osób:
  • 20 - 24 krewetek tygrysich (mrożonych, bez pancerzy)
  • opakowanie wiórek kokosowych 80g
  • 2/3 szklanki piwa
  • 1/2 szklanki mąki
  • jajko
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mąki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Do niewielkiej miseczki dodajemy piwo, 1/2 szklanki mąki, jajko i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy tworząc jednolitą masę. Do dwóch oddzielnych miseczek/ głębszych talerzy przesypujemy wiórki oraz mąkę (1/4 szklanki).

Rozmrożone krewetki, opłukujemy wodą i wysuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie trzymając krewetkę za ogonek zanurzamy ją w miseczce w mące, potem w mieszaninie z piwa i mąki (chwilę przytrzymujemy krewetkę nad miseczką, żeby nadmiar ciasta opadł), a na koniec obtaczamy krewetkę w wiórkach kokosowych i odkładamy na talerz przykryty papierem śniadaniowym/ papierowym ręcznikiem. Powyższą czynność powtarzamy z resztą krewetek. Gotowe krewetki schładzamy w lodówce przez ok. 20 - 30 minut.

Krewetki smażymy na sporej ilości oleju, po 2 - 3 minuty z każdej strony.


6 komentarzy:

  1. Ale super ! Zapamiętam sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. krewetki wygladaja super smacznie:) i takie chrupiace:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, apetycznie wyglądające ciasto widzę... w dodtaku takiego jeszcze nie znałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepysznie wyglądają. Tak słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo apetyczne połączenie smaków

    OdpowiedzUsuń
  6. To cos dla mnie! UWIELBIAM krewetki. Wczoraj nawet zaserwowalam je sobie w mojej ukochanej paelli :) Takich, jak Twoje jednak jeszcze nie probowalam :)

    OdpowiedzUsuń