sobota, 4 września 2010

Eggs Benedict, czyli jajka po benedyktyńsku

 Składniki na 2 porcje:
  • 2 jajka
  • mała bułeczka przekrojona na pół (lub dwie kromki chleba)
  • 4 plasterki bekonu
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • sos Hollandaise - przepis na sos patrz tutaj 


Sposób przygotowania:  
Do małego rondelka wlewamy wodę (ok. 1/2 wysokości rondelka), dodajemy sól i oliwę z oliwek. Gotujemy na średnim ogniu.

W międzyczasie przysmażamy na patelni bekon (w zależności od upodobań, ja osobiście preferuję chrupiący) i wrzucamy do tostera połówki bułeczki/ kromki chleba (jeżeli nie mamy tostera równie dobrze możemy podpiec je w piekarniku).

Gdy woda w rondelku zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i delikatnie, a zarazem energicznie wbijamy całe jajka do wody - możemy najpierw wbić jajko do kubeczka, a potem przelać je do wody. Gotujemy ok . 4 -6 minut.

Bekon kładziemy na chrupiącej bułeczce/ kromce chleba, a na wierzch jajko i polewamy sosem Hollandaise.

5 komentarzy:

  1. Wspaniałe śniadanie na zimne poranki. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bradzo ładne śniadanie.
    A ja zapraszam do zabawy, szczegóły na moim blogu:
    http://pieczemytuitam.blogspot.com/2010/09/o-lubieniu-i-sonecznych-schabowych.html
    Pozdrawiam
    LidKa

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczę, podziwiam ludzi którzy są w stanie tak się skoordynować, że dają radę zrobić te jajka. Mnie to tak stresuje, że od razu mi się łapy trzęsą i nic z tego nie wychodzi!

    OdpowiedzUsuń
  4. Klasyczne połączenie.. takie z lekka angielskie..
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń