piątek, 3 września 2010

Chicken parmesan, czyli kurczak w sosie pomidorowym zapieczony serem mozzarella

Głównym składnikiem chicken parmesan (oprócz oczywiście kurczaka) jest ser mozzarella, a nie jak wskazuje sama nazwa parmezan :) Danie to jest modyfikacją włoskiego parmigiana, zwanego również eggplant parmigiana. W wielu krajach (zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie) chicken parmesan podaje się razem z makaronem, np. penne czy w postaci kanapki.


Składniki dla 2 osób:
  • dwie piersi z kurczaka
  • mąka pszenna
  • jajko
  • bułka tarta
  • 30 - 40 dag sera mozzarella
  • parmezan
  • gęsty przecier pomidorowy lub pomidory w puszcze
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • makaron, np. penne (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania sosu - do przecieru pomidorowego (lub ew. rozdrobnionych pomidorów) dodajemy pieprz, sól, oregano oraz bazylię. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu.

Następnie piesi z kurczaka delikatnie rozbijamy dłonią, dodajemy odrobinę pieprzu i soli, obtaczamy w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę i smażymy na małym ogniu.

Włączamy piekarnik na 170 stopni.

Wnętrze żaroodpornego naczynia smarujemy odrobiną masła (żeby piersi z kurczaka nie przykleiły się do spodu). Usmażone piersi z kurczaka układamy w naczyniu, polewamy ciepłym sosem pomidorowym,  a na wierzch kładziemy cienkie plasterki sera mozzarella (możemy równie dobrze zetrzeć ser). Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 - 30minut - pilnujemy, żeby mozzarella nie przypaliła się.

W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron, solimy i dodajemy oliwę z oliwek. Gotujemy al dente.

Gdy mozzarella nam się ładnie roztopi, wyłączamy piekarnik, wyjmujemy kurczaka i nakładamy go na makaron. Polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.




2 komentarze:

  1. pomysłowe danie i bardzo apetyczne. chętnie zrobię tym bardziej iż mam wielkie zapasy i makaronu i pomidorów;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale powiało Italią! parmezan, makaron, kurczak do tego. danie apetycznie brzmi ;] i ciekawie.

    OdpowiedzUsuń