poniedziałek, 6 września 2010

Burrito

Burrito (zwane również taco de harina) to danie z kuchni meksykańskiej. Słowo burrito w języku hiszpańskim oznacza osiołka i pochodzi od słowa burro, czyli osioł.  Na całym świecie można spotkać się z różnymi odmianami burrito - Meksyku tradycyjne burrito jest dość ubogie w farsz, gdyż składa się grillowanej kukurydzy, mięsa lub ryżu.


Składniki na 4 burrito (dla 2 osób)
  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • przyprawa Kamis Tortilla z Mięsem i Fasolą Burrito
  • czerwona cebula
  • żółta lub czerwona papryka (najlepiej pół czerwonej, pół żółtej)
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 twarde pomidory
  • sałata lodowa
  • 20 dag sera żółtego
  • 4 placki tortilla
  • kwaśna śmietana
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w grubszą kostkę i przysmażamy oliwie z oliwek, rozgrzanej na patelni, aż się delikatnie zarumieni). Dodajemy do cebuli paprykę pokrojoną w 2 cm paseczki . Całość smażymy na bardzo małym ogniu.

Bierzemy drugą, większą patelnię, rozgrzewamy na niej oliwę z oliwek, dodajemy mięso i smażymy je na średnim ogniu. Przyprawę do Burrito rozpuszczamy w 100 ml przygotowanej wody i dodajemy go usmażonego mięsa. Po ok. 2 minutach (jak część wody wyparuje) dodajemy fasolę i zostawiamy na małym ogniu na ok. 5 - 7 minut, co chwilę mieszając. Następnie dodajemy do farszu cebulę i paprykę, całość mieszamy i smażymy jeszcze przez ok. 3 minuty.

W międzyczasie pomidory kroimy w kostkę, sałatę w paski oraz ścieramy na tartce żółty ser.

Gotowy farsz nakładamy na tortillę, posypujemy żółtym serem i wstawiamy na kilka sekund do mikrofalówki. Następnie nakładamy pomidory, sałatę, trochę śmietany i zawijamy tortillę w kopertę.


 

2 komentarze: