Składniki na 2 - 3 porcje:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- placki tortilli
- 1/2 sosu włoskiego (przepis znajdziesz tutaj)
- twardy pomidor
- 1/2 - 1 szklanka czarnych oliwek
- 1/3 ogórka szklarniowego
- 1/2 czerwonej papryki (ew. żółtej)
- 1/2 czerwonej cebuli (opcjonalnie)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 opakowania sera feta
- 1/2 szklaki śmietany
- 2 łyżeczki czosnku
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm, które marynujemy w sosie włoskim przez ok. 2 godziny.
Warzywa myjemy i kroimy - pomidora w kostkę, cebulę w piórka, ogórka w plastry (lub półplastry), paprykę w paseczki. Oliwki przecinamy na pół, zaś ser feta kroimy w kostkę.
W odrębnej miseczce mieszamy śmietanę, czosnek i sok z cytryny.
Następnie kawałki piersi z kurczaka grillujemy.
Tortillę podgrzewamy kilka sekund w mikrofali, wyjmujemy, smarujemy przygotowanym sosem śmietanowym, kładziemy kawałki kurczaka, a następnie warzywa z fetą. Całość zawijamy i podajemy.
Bardzo apetyczna ta tortilla :)
OdpowiedzUsuńjej, ale tu dziś pysznie!
OdpowiedzUsuńlubie takie jedzonko:)
OdpowiedzUsuńZjedliśmy tę tortillę dzisiaj na obiad. Przepis jest świetny, bardzo dopracowany, na pewno będziemy do niego wracać!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za przepis.
Jagoda