- 3 jajka
- 1/2 opakowania małej śmietany do sosów, zup 12%
- 1/4 szklanki sera parmezan
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 10 dag chudego boczku wędzonego
- makaron spaghetti (1/3 - 1/2 opak.)
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Wstawiamy wodę na makaron, solimy, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Gotujemy al dente.
W międzyczasie obieramy czosnek i cebulę, a następnie drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i przysmażamy delikatnie cebulę i czosnek (ok. 1 - 2 minuty). Następnie dodajemy boczek pokrojony w cienkie paski. Całość przysmażamy kolejne 3 - 4 minuty.
Gdy makaron będzie już gotowy, odcedzamy wodę i przekładamy do garnka, który wstawiamy na mały ogień. Dodajemy jajka ze śmietaną, boczek z czosnkiem i cebulką oraz ser parmezan. Przyprawiamy pieprzem i solą, a następnie całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na ogniu jeszcze przez ok. 5 minut i voila mamy nasze spaghetti a la carbonara.
ale apetyczne!
OdpowiedzUsuńpyszne! od dawna się do tego spaghetti przymierzam!
OdpowiedzUsuńrobię podobnie, tylko daje jeszcze pieczarek i bez jajek :) pycha :)
OdpowiedzUsuńz pieczarkami? hmmm brzmi ciekawie, trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuń