Składniki dla 2 osób:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- makaron tagliatelle (ok. 6 - 8 gniazdek)
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 3/4 szklanki bulionu z kury
- 1/3 szklanki wody
- 1 szklanka śmietany do sosów i zup
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 - 1 szklanka sera parmezan
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- kilka listków bazylii lub natki pietruszki do przybrania
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i drobno posiekany czosnek. Czosnek przyrumieniamy. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy (aż puszczą soki). Odkładamy na bok, by lekko wystygł i kroimy w paski (o szerokości 1 cm). Oliwę i masło z patelni pozostawiamy na później.
W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron, solimy i dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Gotujemy al dente.
Na wcześniej użytej patelni przysmażamy przez 1 - 2 minuty drobno posiekaną cebulę. Dodajemy bulion i wodę. Gotujemy przez ok. 10 minut (nie przykrywamy). Następnie dodajemy śmietanę, mleko oraz parmezan. Całość dokładnie mieszamy.
Makaron odcedzamy i przekładamy go miski (lub garnka), dodajemy kurczaka i przygotowany sos. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy na talerz, przyozdabiając natka pietruszki lub bazylią.
przepysznie! makaron, mięsko i kremowy sos, to coś co niezmiernie lubię :)
OdpowiedzUsuń