Delikatne mięso polędwiczki wieprzowej jest wprost idealne do przyrządzenia na grillu. Natomiast marynata z soku limonek, czosnku i suszonego oregano jeszcze bardziej podkreśla delikatny smak polędwiczki.
Składniki dla 2 - 3 osób:
- polędwica wieprzowa (ok. 30 dag)
- 3/4 szklanki soku z limonki
- 1/3 - 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oregano
Sposób przygotowania:
Do miseczki dodaj sok z limonki, oliwę z oliwek, drobno posiekany czosnek, sól i oregano. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Sprawdź smak marynaty - jeżeli jest zbyt cierpki dodaj odrobinę oliwy, jeżeli jest zbyt "oleisty" lub "mdły" dodaj odrobinę soku z limonki. Polędwicę umieść w misce z marynatą i włóż do lodówki na 2 - 5 godzin.
Nagrzej grill. Oliwą z oliwek nasącz ręcznik papierowy i za jego pomocą "naoliw" ruszt grilla. Polędwicę grilluj 20 - 30 minut, co chwilę ją przewracając. W trakcie grillowania możemy "nasączać" polędwicę marynatą, która nam została.
Podawać z opiekanymi ziemniaczkami i zieloną sałatką.
To chyba teraz kupię polędwicę do pieczenia. Znudziły mnie już schab, karkówka itd. A ta polędwica prezentuje się super!
OdpowiedzUsuńhttp://wlodarczyki.net/mopswkuchni/