poniedziałek, 2 sierpnia 2010

Leczo


Leczo (węg. lecsó) to tradycyjna potrawa węgierska. Rodzaj warzywnego ragoût, którego głównymi składnikami są pomidory, świeża papryka i cebula.


Składniki dla 3 - 4 osób:
  • 20 dag kiełbasy zwyczajnej
  • 10 dag szynki w kawałku
  • 3-4 duże pomidory
  • papryki - zielona, żółta, czerwona
  • duża czerwona cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • słodka i ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

 Sposób przygotowania:

Przede wszystkim potrzebujemy dużej patelni, żeby pomieściła wszystkie składnik.

Cebulę obieramy, kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej, aż lekko się zarumieni.

Papryki myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy na paseczki. Następnie dodajemy do cebuli i dusimy przez ok. 10 minut na małym ogniu (należy uważać, żeby nie rozgotować papryki).

Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli i papryki. Gotujemy ok 15-20minut, aż większość płynu wyparuje. Możemy dodać odrobinę koncentratu pomidorowego albo gęstego przecieru pomidorowego.

W między czasie kiełbasę kroimy na półplastry, zaś szynkę w grubszą kostkę. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy mięso. Smażymy je kilka minut, aż lekko się zarumieni.

Mięso dodajemy do warzyw, wyciskami ząbki czosnku i przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotujemy jeszcze kilka minut i voila nasze leczo jest gotowe.

piątek, 30 lipca 2010

Grillowana kanapka BLT z serem

BLT (ang.) - bacon, lettuce and tomato


Składniki:
  •  chleb (najlepiej z formy)
  • bekon
  • ser żółty w plasterkach
  • pomidor
  • sałata (ja użyłam lodowej, ale może być inna)


Sposób przygotowania:

Bekon kroimy w plastry, kładziemy na rozgrzaną patelnię i przysmażamy w zależności od naszych upodobań. Gdy bekon jest już zrobiony jak lubimy, odkładamy go na bok - najlepiej na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Warzywa myjemy, pomidor kroimy w plasterki, natomiast liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki.

Kromki chleba delikatnie smarujemy masłem i na wierz kładziemy po plasterku żółtego sera. Kładziemy na grill elektryczny (nie przykrywamy górną częścią, żeby ser nie przykleił się).

Gdy ser delikatnie się roztopi, zdejmujemy kromki kładziemy bekon, pomidor, sałatę i przykrywamy całość drugą kromką. Kładziemy na grilla na kilka minut. Górną częścią przyciskamy kanapkę, żeby sery połączyły się ze sobą (kanapka nie rozwali się).

Zdejmujemy z grilla i mamy szybkie i smaczne śniadanie, bądź przekąskę.


czwartek, 29 lipca 2010

Farfalle z wędzonym łososiem w sosie śmietanowym



Składniki dla 3-4 osób:
  • opakowanie makarony Farfalle
  • 100 - 150 g wędzonego łososia
  • 500 ml śmietany do zup/ sosów
  • czerwona cebula
  • ostra papryka chilli (lub papryka peperoncini)
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • parmezan

Sposób przygotowania:

Wrzucamy makaron do osolonej wody (dodajemy odrobinę oliwy do wody). Gotujemy al dente.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę, przysmażamy na złocisty kolor. Łososia kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i smażymy przez kilka minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy śmietanę (musimy uważać, żeby się nie zważyła). Jeżeli sos jest zbyt gęsty możemy dodać odrobiny mleka. Dodajemy paprykę, sól i pieprz wg uznania i gotujemy kilka minut.

Nakładamy makaron na talerz, polewamy sosem i posypujemy parmezanem.

*Jeżeli zamiast papryki chilli dodajemy ziarenka peperoncino należy zachować dość szczególną ostrożność by nie przesadzić, gdyż papryka peperoncini jest dużo ostrzejsza niż sproszkowana papryka chilli.

środa, 28 lipca 2010

Sałatka z grillowanym kurczakiem


Składniki:
  •  pojedyncza pierś z kurczaka
  • sałata lodowa
  • pomidor
  • ogórek
  • papryka czerwona
  • sos sałatkowy Knorr Sałatka Cezar
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa do kurczaka (jeżeli jest pod ręką)
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, smarujemy odrobiną oliwy (żeby kurczak za mocno nie przyległ do grilla), przyprawiamy solą, pieprzem i ew. przyprawą do kurczaka, a następnie wrzucamy na grilla elektrycznego. Gdy lekko się zarumieni zdejmujemy z grilla i odkładamy na bok, by ostygł.

Myjemy warzywa. Sałatę rwiemy na kawałki, pomidora kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, zaś ogórka w plasterki. Wszystko wrzucamy do miski i mieszamy.

Przygotowujemy sos zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja dodaję odrobinę wody mineralnej/przygotowanej żeby nie był tak gęsty).

Ostudzonego kurczaka i czosnkowe grzanki dodajemy do sałatki, polewamy sosem.

Możemy do sałatki dodać kilka czarnych oliwek - smakuje wyśmienicie :)

wtorek, 13 kwietnia 2010

Gyros z kurczaka z sosem czosnkowym



Składniki dla 2 osób:
  • pierś z kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • jogurt naturalny
  • majonez
  • czosnek
  • pieprz
  • sól
  • oregano
  • bazylia
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, a następnie polewamy kawałki kurczaka odrobiną oliwy i przyprawiamy przyprawą gyros. Włączamy grill elektryczny i kładziemy na niego kurczaka (możemy równie dobrze usmażyć te kawałki na patelni).

Zabieramy się do sosu: 4łyżki jogurtu, 1łyżeczka majonezu, czosnek (może być w proszku), pieprz, sól oraz odrobina bazylii i oregano.

Ugrillowane / usmażone kawałki kurczaka polewamy przygotowanym sosem i voila mamy szybki i smaczny obiad. Świetnie smakuje podawane z frytkami i sałatką grecką.

poniedziałek, 22 marca 2010

Ciabata z grillowanym kurczakiem, serem i warzywami



Składniki na 2 kanapki:
  • dwie duże bułki ciabata, 
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • starty żółty ser
  • sałata lodowa
  • czerwona papryka
  • świeży ogórek
  • pomidor
  • jogurt naturalny
  • majonez
  • pieprz
  • sól
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • przyprawa do grilla

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy sos - 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, czosnek, pieprz, sól oraz natka pietruszki.

Warzywa myjemy, kroimy w paseczki, plastry w zależności od upodobań.

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w paski i przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do grilla. Następnie grillujemy kawałki kurczaka. Pod koniec grillowania kładziemy na kurczaka ser (możemy równie dobrze ugrillowane kawałki kurczaka wraz z serem wrzucić na parę sekund do mikrofalówki).

Rozcinamy w poprzek ciabatę i podgrzewamy kilkanaście sekund w mikrofalówce/piekarniku . Następnie nadziewamy ją kurczakiem z serem, warzywami i dodajemy wcześniej przygotowany sos.

piątek, 19 marca 2010

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo - miodowym


Składniki dla 2 osób:
  • średniej wielkości polędwiczka wieprzowa
  • musztarda
  • miód naturalny
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • majeranek
  • rozmaryn
  • ostra papryka
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę dokładnie myjemy, kroimy w plastry o grubości 3 cm, dodajemy pieprz i sól. Zabieramy się do przygotowania marynaty - 2 - 3 łyżki musztardy, 1 -2 płaskie łyżki miodu, łyżeczka rozmarynu, majeranku, odrobina papryki i rozmarynu (jeśli preferujemy bardziej miodowy smak dodajemy więcej miodu). Pokrojone polędwiczki mieszamy z przygotowaną marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce (może być do lodówki) na parę godzin.

Następnie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy polędwiczki po kilka minut każdą stronę, pod koniec smażenia można dodać jeszcze odrobinę rozmarynu i tymianku.

Podawać z opiekanymi ziemniakami, buraczkami lub brokułami.

czwartek, 11 marca 2010

Zapiekana tortilla z kurczakiem i mozzarellą



Składniki na 4 porcje:
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 30 dag sera mozzarella
  • czerwona fasola z puszki
  • 5 - 8 pieczarek
  • czerwona cebula
  • czerwona papryka,
  • 4 placki tortilli
  • sos chilli
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni.

Włączamy piekarniki i ustawiamy na 180 stopni.

Pieczarki myjemy i obieramy, a następnie kroimy na dość cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy piórka. Bierzemy czerwoną paprykę (może być połówka) i kroimy w paseczki o długości 3-4 cm. Odcedzamy fasolę z soku (potrzebujemy około połowę puszki).

Rozgrzewamy olej na patelnię, wrzucamy cebulę i lekką ją zarumieniamy, dodajemy pieczarki i paprykę, po kilku minutach dodajemy fasolę, a na koniec przygotowanego wcześniej kurczaka i wszystko razem mieszamy.

Ścieramy lub kroimy na cieniutkie plasterki mozzarellę.

Na blachę kładziemy placek tortilli (wcześniej można na parę sekund wrzucić go do mikrofalówki), na jedną połowę kładziemy przygotowane nadzienie, na wierzch dodajemy sos chilli i mozzarellę, przykrywamy drugą połówką tortilli, na którą dajemy jeszcze odrobinę mozzarelli i chilli (wedle uznania). Wkładamy do piekarnika na kilka minut, aż mozzarella nam się ładnie roztopi, wyjmujemy i zabieramy się do jedzenia.

wtorek, 9 marca 2010

Spaghetti a la Bolognese


Sos Bolognese
(wł. ragù di carne alla bolognese) to mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Tradycyjnie przygotowuje się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, wieprzowiny i wołowiny), kiełbas, boczku, zestawu warzyw, oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie - co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.




Składniki dla 2 - 3 osób:
  • ok. 40 dag mielonej wieprzowiny
  • puszka pomidorów w zalewie
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy - sól, pieprz, czosnek, ostra papryka, słodka papryka, bazylia, oregano
  • ser parmezan
  • makaron spaghetti
  • 1/2 lampki czerwonego wina (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Sos: pomidory w puszce rozdrabniamy tak by powstał przecier i wstawiamy na mały ogień, kroimy drobno cebulkę i dodajemy do pomidorów, gotujemy przez kilka minut na małym ogniu.

Teraz rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy mięso mielone i posypujemy odrobiną przyprawy do mięsa mielonego, możemy dodać również odrobinę czosnku, delikatnie podsmażamy mięso.

W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron (oczywiście dodajemy do niej odrobinę soli plus oliwy - wedle uznania), kiedy woda zacznie się gotować wrzucamy spaghetti i gotujemy al dente.

Wracamy do naszego sosu i dodajemy przyprawy - sól, pieprz, czosnek, ostrą paprykę i słodką, bazylię, oregano - wszystko wedle uznania i na oko :) pozostawiamy na ogniu na kolejne parę minut, następnie sprawdzamy smak potrawy i jeżeli trzeba doprawiamy, dodajemy mięso i pozostawiamy na ogniu na kilka minut.

Odcedzamy makaron, nakładamy na talerz, dodajemy sos bolognese i posypujemy parmezanem. Smacznego!!


poniedziałek, 8 lutego 2010

Kremowy kurczak z mascarpone i pomidorami

Mascarpone to ser pochodzący z Lombardii, leżącej w północnej Italii. Produkowany od kilku wieków głównie w: Lodi i Abbiategrasso oraz Como i Lecco.

Ser ma wygląd gęstego kremu, miękką konsystencję i kolor od białego do kremowego. Posiada słodki smak, śmietankowy, trochę przypominający masło. Kwaśnieje zaledwie po kilku dniach, w związku z czym powinien być spożywany świeży.



Składniki dla 2 - 3 osób:
  • ser mascarpone
  • pomidory w puszce lub przecier pomidorowy
  • pierś kurczaka
  • mała cebula
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz
  •  sól
  • ostra papryka w proszku
  • makaron penne

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, następnie przyprawiamy pieprzem i solą, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na patelni.

W między czasie wstawiamy wodę na makaron, solimy i dodajemy oliwy z oliwek. Makaron gotujemy al dente.

Cebulkę kroimy w drobną kostkę, następnie ją podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy pomidory i całość dusimy na małym ogniu przez kilka minut. Dodajemy ser mascarpone, sok z cytryny i doprawiamy pieprzem, solą oraz ostrą papryką. Całość gotujemy przez kilka minut na małym ogniu. Następnie dodajemy kurczaka do sosu i całość mieszamy.

Odcedzamy makaron, nakładamy na talerz, polewamy sosem i mamy gotowy obiad.

Smacznego.