Składniki dla 4 osób:
- 4 filety z kurczaka
- 4 plasterki wędzonego boczku
- kilka pomidorków koktajlowych, najlepiej twardych
- limonka
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- słodka papryka w proszku
- suszone oregano
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
Dodatki:
- zapiekane ziemniaki lub dziki ryż
- lekka sałatka z rzymskiej sałaty, ogórków i rzodkiewki skroplona oliwa
Sposób przygotowania:
- Piekarnik włączamy na funkcję grilla i nastawiamy maksymalną temperaturę.
- Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy, a następnie przyprawiamy pieprzem, solą, papryką oraz suszonym oregano.
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobiny oliwy z oliwek i smażymy kurczaka po ok 3 minuty każdą stronę.
- Następnie filety układamy w naczyniu ceramicznym (lub innym, jakie używamy do zapiekania mięs). Na wierzch kładziemy po plasterku boczku. Dodajemy pomidorki koktajlowe, limonkę pokrojoną w ćwiartki lub ósemki, a także kilka gałązek rozmarynu.
- Całość zapiekamy ok. 17-20 minut, aż boczek nam się ładnie zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz