czwartek, 11 marca 2010

Zapiekana tortilla z kurczakiem i mozzarellą



Składniki na 4 porcje:
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 30 dag sera mozzarella
  • czerwona fasola z puszki
  • 5 - 8 pieczarek
  • czerwona cebula
  • czerwona papryka,
  • 4 placki tortilli
  • sos chilli
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni.

Włączamy piekarniki i ustawiamy na 180 stopni.

Pieczarki myjemy i obieramy, a następnie kroimy na dość cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy piórka. Bierzemy czerwoną paprykę (może być połówka) i kroimy w paseczki o długości 3-4 cm. Odcedzamy fasolę z soku (potrzebujemy około połowę puszki).

Rozgrzewamy olej na patelnię, wrzucamy cebulę i lekką ją zarumieniamy, dodajemy pieczarki i paprykę, po kilku minutach dodajemy fasolę, a na koniec przygotowanego wcześniej kurczaka i wszystko razem mieszamy.

Ścieramy lub kroimy na cieniutkie plasterki mozzarellę.

Na blachę kładziemy placek tortilli (wcześniej można na parę sekund wrzucić go do mikrofalówki), na jedną połowę kładziemy przygotowane nadzienie, na wierzch dodajemy sos chilli i mozzarellę, przykrywamy drugą połówką tortilli, na którą dajemy jeszcze odrobinę mozzarelli i chilli (wedle uznania). Wkładamy do piekarnika na kilka minut, aż mozzarella nam się ładnie roztopi, wyjmujemy i zabieramy się do jedzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz