Mascarpone to ser pochodzący z Lombardii, leżącej w północnej Italii. Produkowany od kilku wieków głównie w: Lodi i Abbiategrasso oraz Como i Lecco.
Ser ma wygląd gęstego kremu, miękką konsystencję i kolor od białego do kremowego. Posiada słodki smak, śmietankowy, trochę przypominający masło. Kwaśnieje zaledwie po kilku dniach, w związku z czym powinien być spożywany świeży.
Składniki dla 2 - 3 osób:
- ser mascarpone
- pomidory w puszce lub przecier pomidorowy
- pierś kurczaka
- mała cebula
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz
- sól
- ostra papryka w proszku
- makaron penne
Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, następnie przyprawiamy pieprzem i solą, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na patelni.
W między czasie wstawiamy wodę na makaron, solimy i dodajemy oliwy z oliwek. Makaron gotujemy al dente.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, następnie ją podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy pomidory i całość dusimy na małym ogniu przez kilka minut. Dodajemy ser mascarpone, sok z cytryny i doprawiamy pieprzem, solą oraz ostrą papryką. Całość gotujemy przez kilka minut na małym ogniu. Następnie dodajemy kurczaka do sosu i całość mieszamy.
Odcedzamy makaron, nakładamy na talerz, polewamy sosem i mamy gotowy obiad.
Smacznego.
Dziękuje za dodanie przepisu do akcji Festiwal mascarpone :) A do siebie zapraszam na konkurs z nagrodami :)
OdpowiedzUsuń