poniedziałek, 8 lutego 2010

Kremowy kurczak z mascarpone i pomidorami

Mascarpone to ser pochodzący z Lombardii, leżącej w północnej Italii. Produkowany od kilku wieków głównie w: Lodi i Abbiategrasso oraz Como i Lecco.

Ser ma wygląd gęstego kremu, miękką konsystencję i kolor od białego do kremowego. Posiada słodki smak, śmietankowy, trochę przypominający masło. Kwaśnieje zaledwie po kilku dniach, w związku z czym powinien być spożywany świeży.



Składniki dla 2 - 3 osób:
  • ser mascarpone
  • pomidory w puszce lub przecier pomidorowy
  • pierś kurczaka
  • mała cebula
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz
  •  sól
  • ostra papryka w proszku
  • makaron penne

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, następnie przyprawiamy pieprzem i solą, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na patelni.

W między czasie wstawiamy wodę na makaron, solimy i dodajemy oliwy z oliwek. Makaron gotujemy al dente.

Cebulkę kroimy w drobną kostkę, następnie ją podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy pomidory i całość dusimy na małym ogniu przez kilka minut. Dodajemy ser mascarpone, sok z cytryny i doprawiamy pieprzem, solą oraz ostrą papryką. Całość gotujemy przez kilka minut na małym ogniu. Następnie dodajemy kurczaka do sosu i całość mieszamy.

Odcedzamy makaron, nakładamy na talerz, polewamy sosem i mamy gotowy obiad.

Smacznego.

1 komentarz:

  1. Dziękuje za dodanie przepisu do akcji Festiwal mascarpone :) A do siebie zapraszam na konkurs z nagrodami :)

    OdpowiedzUsuń