Składniki dla 2 osób:
- średniej wielkości polędwiczka wieprzowa
- musztarda
- miód naturalny
- pieprz
- sól
- tymianek
- majeranek
- rozmaryn
- ostra papryka
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę dokładnie myjemy, kroimy w plastry o grubości 3 cm, dodajemy pieprz i sól. Zabieramy się do przygotowania marynaty - 2 - 3 łyżki musztardy, 1 -2 płaskie łyżki miodu, łyżeczka rozmarynu, majeranku, odrobina papryki i rozmarynu (jeśli preferujemy bardziej miodowy smak dodajemy więcej miodu). Pokrojone polędwiczki mieszamy z przygotowaną marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce (może być do lodówki) na parę godzin.
Następnie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy polędwiczki po kilka minut każdą stronę, pod koniec smażenia można dodać jeszcze odrobinę rozmarynu i tymianku.
Podawać z opiekanymi ziemniakami, buraczkami lub brokułami.
Polędwiczki nie są w sosie tylko w marynacie. Zasadnicza różnica :-]Smakuje średnio.
OdpowiedzUsuń