piątek, 19 marca 2010

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo - miodowym


Składniki dla 2 osób:
  • średniej wielkości polędwiczka wieprzowa
  • musztarda
  • miód naturalny
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • majeranek
  • rozmaryn
  • ostra papryka
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę dokładnie myjemy, kroimy w plastry o grubości 3 cm, dodajemy pieprz i sól. Zabieramy się do przygotowania marynaty - 2 - 3 łyżki musztardy, 1 -2 płaskie łyżki miodu, łyżeczka rozmarynu, majeranku, odrobina papryki i rozmarynu (jeśli preferujemy bardziej miodowy smak dodajemy więcej miodu). Pokrojone polędwiczki mieszamy z przygotowaną marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce (może być do lodówki) na parę godzin.

Następnie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy polędwiczki po kilka minut każdą stronę, pod koniec smażenia można dodać jeszcze odrobinę rozmarynu i tymianku.

Podawać z opiekanymi ziemniakami, buraczkami lub brokułami.

1 komentarz:

  1. Polędwiczki nie są w sosie tylko w marynacie. Zasadnicza różnica :-]Smakuje średnio.

    OdpowiedzUsuń