Leczo (węg. lecsó) to tradycyjna potrawa węgierska. Rodzaj warzywnego ragoût, którego głównymi składnikami są pomidory, świeża papryka i cebula.
Składniki dla 3 - 4 osób:
- 20 dag kiełbasy zwyczajnej
- 10 dag szynki w kawałku
- 3-4 duże pomidory
- papryki - zielona, żółta, czerwona
- duża czerwona cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- słodka i ostra papryka
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Przede wszystkim potrzebujemy dużej patelni, żeby pomieściła wszystkie składnik.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej, aż lekko się zarumieni.
Papryki myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy na paseczki. Następnie dodajemy do cebuli i dusimy przez ok. 10 minut na małym ogniu (należy uważać, żeby nie rozgotować papryki).
Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli i papryki. Gotujemy ok 15-20minut, aż większość płynu wyparuje. Możemy dodać odrobinę koncentratu pomidorowego albo gęstego przecieru pomidorowego.
W między czasie kiełbasę kroimy na półplastry, zaś szynkę w grubszą kostkę. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy mięso. Smażymy je kilka minut, aż lekko się zarumieni.
Mięso dodajemy do warzyw, wyciskami ząbki czosnku i przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotujemy jeszcze kilka minut i voila nasze leczo jest gotowe.
a cukinia?? dla mnie cukinia to podstawa w leczo :)
OdpowiedzUsuń