poniedziałek, 2 sierpnia 2010

Leczo


Leczo (węg. lecsó) to tradycyjna potrawa węgierska. Rodzaj warzywnego ragoût, którego głównymi składnikami są pomidory, świeża papryka i cebula.


Składniki dla 3 - 4 osób:
  • 20 dag kiełbasy zwyczajnej
  • 10 dag szynki w kawałku
  • 3-4 duże pomidory
  • papryki - zielona, żółta, czerwona
  • duża czerwona cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • słodka i ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

 Sposób przygotowania:

Przede wszystkim potrzebujemy dużej patelni, żeby pomieściła wszystkie składnik.

Cebulę obieramy, kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej, aż lekko się zarumieni.

Papryki myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy na paseczki. Następnie dodajemy do cebuli i dusimy przez ok. 10 minut na małym ogniu (należy uważać, żeby nie rozgotować papryki).

Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli i papryki. Gotujemy ok 15-20minut, aż większość płynu wyparuje. Możemy dodać odrobinę koncentratu pomidorowego albo gęstego przecieru pomidorowego.

W między czasie kiełbasę kroimy na półplastry, zaś szynkę w grubszą kostkę. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy mięso. Smażymy je kilka minut, aż lekko się zarumieni.

Mięso dodajemy do warzyw, wyciskami ząbki czosnku i przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotujemy jeszcze kilka minut i voila nasze leczo jest gotowe.

1 komentarz:

  1. a cukinia?? dla mnie cukinia to podstawa w leczo :)

    OdpowiedzUsuń