Składniki dla 3-4 osób:
- opakowanie makarony Farfalle
- 100 - 150 g wędzonego łososia
- 500 ml śmietany do zup/ sosów
- czerwona cebula
- ostra papryka chilli (lub papryka peperoncini)
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
- parmezan
Sposób przygotowania:
Wrzucamy makaron do osolonej wody (dodajemy odrobinę oliwy do wody). Gotujemy al dente.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę, przysmażamy na złocisty kolor. Łososia kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i smażymy przez kilka minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy śmietanę (musimy uważać, żeby się nie zważyła). Jeżeli sos jest zbyt gęsty możemy dodać odrobiny mleka. Dodajemy paprykę, sól i pieprz wg uznania i gotujemy kilka minut.
Nakładamy makaron na talerz, polewamy sosem i posypujemy parmezanem.
*Jeżeli zamiast papryki chilli dodajemy ziarenka peperoncino należy zachować dość szczególną ostrożność by nie przesadzić, gdyż papryka peperoncini jest dużo ostrzejsza niż sproszkowana papryka chilli.
Chyba Ci się wkradła literówka do tytułu ;) Brzmi bardzo apetycznie, a że ostatnio usiłuję przemycać do diety ryby w różnej postaci (żeby mężczyzna nie kręcił nosem), to zapisuję przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńDodałam też sobie Twojego bloga do obserwowanych - wysznupałam Cię na wizażu :)
Dziękuję - nie zauważyłam:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie Wam smakowało :)
Pozdrawiam