BLT (ang.) - bacon, lettuce and tomato
Składniki:
Sposób przygotowania:
Bekon kroimy w plastry, kładziemy na rozgrzaną patelnię i przysmażamy w zależności od naszych upodobań. Gdy bekon jest już zrobiony jak lubimy, odkładamy go na bok - najlepiej na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Warzywa myjemy, pomidor kroimy w plasterki, natomiast liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki.
Kromki chleba delikatnie smarujemy masłem i na wierz kładziemy po plasterku żółtego sera. Kładziemy na grill elektryczny (nie przykrywamy górną częścią, żeby ser nie przykleił się).
Gdy ser delikatnie się roztopi, zdejmujemy kromki kładziemy bekon, pomidor, sałatę i przykrywamy całość drugą kromką. Kładziemy na grilla na kilka minut. Górną częścią przyciskamy kanapkę, żeby sery połączyły się ze sobą (kanapka nie rozwali się).
Zdejmujemy z grilla i mamy szybkie i smaczne śniadanie, bądź przekąskę.
- chleb (najlepiej z formy)
- bekon
- ser żółty w plasterkach
- pomidor
- sałata (ja użyłam lodowej, ale może być inna)
Sposób przygotowania:
Bekon kroimy w plastry, kładziemy na rozgrzaną patelnię i przysmażamy w zależności od naszych upodobań. Gdy bekon jest już zrobiony jak lubimy, odkładamy go na bok - najlepiej na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Warzywa myjemy, pomidor kroimy w plasterki, natomiast liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki.
Kromki chleba delikatnie smarujemy masłem i na wierz kładziemy po plasterku żółtego sera. Kładziemy na grill elektryczny (nie przykrywamy górną częścią, żeby ser nie przykleił się).
Gdy ser delikatnie się roztopi, zdejmujemy kromki kładziemy bekon, pomidor, sałatę i przykrywamy całość drugą kromką. Kładziemy na grilla na kilka minut. Górną częścią przyciskamy kanapkę, żeby sery połączyły się ze sobą (kanapka nie rozwali się).
Zdejmujemy z grilla i mamy szybkie i smaczne śniadanie, bądź przekąskę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz