piątek, 30 lipca 2010

Grillowana kanapka BLT z serem

BLT (ang.) - bacon, lettuce and tomato


Składniki:
  •  chleb (najlepiej z formy)
  • bekon
  • ser żółty w plasterkach
  • pomidor
  • sałata (ja użyłam lodowej, ale może być inna)


Sposób przygotowania:

Bekon kroimy w plastry, kładziemy na rozgrzaną patelnię i przysmażamy w zależności od naszych upodobań. Gdy bekon jest już zrobiony jak lubimy, odkładamy go na bok - najlepiej na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Warzywa myjemy, pomidor kroimy w plasterki, natomiast liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki.

Kromki chleba delikatnie smarujemy masłem i na wierz kładziemy po plasterku żółtego sera. Kładziemy na grill elektryczny (nie przykrywamy górną częścią, żeby ser nie przykleił się).

Gdy ser delikatnie się roztopi, zdejmujemy kromki kładziemy bekon, pomidor, sałatę i przykrywamy całość drugą kromką. Kładziemy na grilla na kilka minut. Górną częścią przyciskamy kanapkę, żeby sery połączyły się ze sobą (kanapka nie rozwali się).

Zdejmujemy z grilla i mamy szybkie i smaczne śniadanie, bądź przekąskę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz