wtorek, 9 marca 2010

Spaghetti a la Bolognese


Sos Bolognese
(wł. ragù di carne alla bolognese) to mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Tradycyjnie przygotowuje się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, wieprzowiny i wołowiny), kiełbas, boczku, zestawu warzyw, oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie - co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.




Składniki dla 2 - 3 osób:
  • ok. 40 dag mielonej wieprzowiny
  • puszka pomidorów w zalewie
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy - sól, pieprz, czosnek, ostra papryka, słodka papryka, bazylia, oregano
  • ser parmezan
  • makaron spaghetti
  • 1/2 lampki czerwonego wina (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Sos: pomidory w puszce rozdrabniamy tak by powstał przecier i wstawiamy na mały ogień, kroimy drobno cebulkę i dodajemy do pomidorów, gotujemy przez kilka minut na małym ogniu.

Teraz rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy mięso mielone i posypujemy odrobiną przyprawy do mięsa mielonego, możemy dodać również odrobinę czosnku, delikatnie podsmażamy mięso.

W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron (oczywiście dodajemy do niej odrobinę soli plus oliwy - wedle uznania), kiedy woda zacznie się gotować wrzucamy spaghetti i gotujemy al dente.

Wracamy do naszego sosu i dodajemy przyprawy - sól, pieprz, czosnek, ostrą paprykę i słodką, bazylię, oregano - wszystko wedle uznania i na oko :) pozostawiamy na ogniu na kolejne parę minut, następnie sprawdzamy smak potrawy i jeżeli trzeba doprawiamy, dodajemy mięso i pozostawiamy na ogniu na kilka minut.

Odcedzamy makaron, nakładamy na talerz, dodajemy sos bolognese i posypujemy parmezanem. Smacznego!!


1 komentarz: