wtorek, 13 kwietnia 2010

Gyros z kurczaka z sosem czosnkowym



Składniki dla 2 osób:
  • pierś z kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • jogurt naturalny
  • majonez
  • czosnek
  • pieprz
  • sól
  • oregano
  • bazylia
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, a następnie polewamy kawałki kurczaka odrobiną oliwy i przyprawiamy przyprawą gyros. Włączamy grill elektryczny i kładziemy na niego kurczaka (możemy równie dobrze usmażyć te kawałki na patelni).

Zabieramy się do sosu: 4łyżki jogurtu, 1łyżeczka majonezu, czosnek (może być w proszku), pieprz, sól oraz odrobina bazylii i oregano.

Ugrillowane / usmażone kawałki kurczaka polewamy przygotowanym sosem i voila mamy szybki i smaczny obiad. Świetnie smakuje podawane z frytkami i sałatką grecką.

poniedziałek, 22 marca 2010

Ciabata z grillowanym kurczakiem, serem i warzywami



Składniki na 2 kanapki:
  • dwie duże bułki ciabata, 
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • starty żółty ser
  • sałata lodowa
  • czerwona papryka
  • świeży ogórek
  • pomidor
  • jogurt naturalny
  • majonez
  • pieprz
  • sól
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • przyprawa do grilla

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy sos - 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, czosnek, pieprz, sól oraz natka pietruszki.

Warzywa myjemy, kroimy w paseczki, plastry w zależności od upodobań.

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w paski i przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do grilla. Następnie grillujemy kawałki kurczaka. Pod koniec grillowania kładziemy na kurczaka ser (możemy równie dobrze ugrillowane kawałki kurczaka wraz z serem wrzucić na parę sekund do mikrofalówki).

Rozcinamy w poprzek ciabatę i podgrzewamy kilkanaście sekund w mikrofalówce/piekarniku . Następnie nadziewamy ją kurczakiem z serem, warzywami i dodajemy wcześniej przygotowany sos.

piątek, 19 marca 2010

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo - miodowym


Składniki dla 2 osób:
  • średniej wielkości polędwiczka wieprzowa
  • musztarda
  • miód naturalny
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • majeranek
  • rozmaryn
  • ostra papryka
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę dokładnie myjemy, kroimy w plastry o grubości 3 cm, dodajemy pieprz i sól. Zabieramy się do przygotowania marynaty - 2 - 3 łyżki musztardy, 1 -2 płaskie łyżki miodu, łyżeczka rozmarynu, majeranku, odrobina papryki i rozmarynu (jeśli preferujemy bardziej miodowy smak dodajemy więcej miodu). Pokrojone polędwiczki mieszamy z przygotowaną marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce (może być do lodówki) na parę godzin.

Następnie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy polędwiczki po kilka minut każdą stronę, pod koniec smażenia można dodać jeszcze odrobinę rozmarynu i tymianku.

Podawać z opiekanymi ziemniakami, buraczkami lub brokułami.

czwartek, 11 marca 2010

Zapiekana tortilla z kurczakiem i mozzarellą



Składniki na 4 porcje:
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 30 dag sera mozzarella
  • czerwona fasola z puszki
  • 5 - 8 pieczarek
  • czerwona cebula
  • czerwona papryka,
  • 4 placki tortilli
  • sos chilli
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni.

Włączamy piekarniki i ustawiamy na 180 stopni.

Pieczarki myjemy i obieramy, a następnie kroimy na dość cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy piórka. Bierzemy czerwoną paprykę (może być połówka) i kroimy w paseczki o długości 3-4 cm. Odcedzamy fasolę z soku (potrzebujemy około połowę puszki).

Rozgrzewamy olej na patelnię, wrzucamy cebulę i lekką ją zarumieniamy, dodajemy pieczarki i paprykę, po kilku minutach dodajemy fasolę, a na koniec przygotowanego wcześniej kurczaka i wszystko razem mieszamy.

Ścieramy lub kroimy na cieniutkie plasterki mozzarellę.

Na blachę kładziemy placek tortilli (wcześniej można na parę sekund wrzucić go do mikrofalówki), na jedną połowę kładziemy przygotowane nadzienie, na wierzch dodajemy sos chilli i mozzarellę, przykrywamy drugą połówką tortilli, na którą dajemy jeszcze odrobinę mozzarelli i chilli (wedle uznania). Wkładamy do piekarnika na kilka minut, aż mozzarella nam się ładnie roztopi, wyjmujemy i zabieramy się do jedzenia.

wtorek, 9 marca 2010

Spaghetti a la Bolognese


Sos Bolognese
(wł. ragù di carne alla bolognese) to mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Tradycyjnie przygotowuje się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, wieprzowiny i wołowiny), kiełbas, boczku, zestawu warzyw, oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie - co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.




Składniki dla 2 - 3 osób:
  • ok. 40 dag mielonej wieprzowiny
  • puszka pomidorów w zalewie
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy - sól, pieprz, czosnek, ostra papryka, słodka papryka, bazylia, oregano
  • ser parmezan
  • makaron spaghetti
  • 1/2 lampki czerwonego wina (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Sos: pomidory w puszce rozdrabniamy tak by powstał przecier i wstawiamy na mały ogień, kroimy drobno cebulkę i dodajemy do pomidorów, gotujemy przez kilka minut na małym ogniu.

Teraz rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy mięso mielone i posypujemy odrobiną przyprawy do mięsa mielonego, możemy dodać również odrobinę czosnku, delikatnie podsmażamy mięso.

W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron (oczywiście dodajemy do niej odrobinę soli plus oliwy - wedle uznania), kiedy woda zacznie się gotować wrzucamy spaghetti i gotujemy al dente.

Wracamy do naszego sosu i dodajemy przyprawy - sól, pieprz, czosnek, ostrą paprykę i słodką, bazylię, oregano - wszystko wedle uznania i na oko :) pozostawiamy na ogniu na kolejne parę minut, następnie sprawdzamy smak potrawy i jeżeli trzeba doprawiamy, dodajemy mięso i pozostawiamy na ogniu na kilka minut.

Odcedzamy makaron, nakładamy na talerz, dodajemy sos bolognese i posypujemy parmezanem. Smacznego!!


poniedziałek, 8 lutego 2010

Kremowy kurczak z mascarpone i pomidorami

Mascarpone to ser pochodzący z Lombardii, leżącej w północnej Italii. Produkowany od kilku wieków głównie w: Lodi i Abbiategrasso oraz Como i Lecco.

Ser ma wygląd gęstego kremu, miękką konsystencję i kolor od białego do kremowego. Posiada słodki smak, śmietankowy, trochę przypominający masło. Kwaśnieje zaledwie po kilku dniach, w związku z czym powinien być spożywany świeży.



Składniki dla 2 - 3 osób:
  • ser mascarpone
  • pomidory w puszce lub przecier pomidorowy
  • pierś kurczaka
  • mała cebula
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz
  •  sól
  • ostra papryka w proszku
  • makaron penne

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, następnie przyprawiamy pieprzem i solą, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na patelni.

W między czasie wstawiamy wodę na makaron, solimy i dodajemy oliwy z oliwek. Makaron gotujemy al dente.

Cebulkę kroimy w drobną kostkę, następnie ją podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy pomidory i całość dusimy na małym ogniu przez kilka minut. Dodajemy ser mascarpone, sok z cytryny i doprawiamy pieprzem, solą oraz ostrą papryką. Całość gotujemy przez kilka minut na małym ogniu. Następnie dodajemy kurczaka do sosu i całość mieszamy.

Odcedzamy makaron, nakładamy na talerz, polewamy sosem i mamy gotowy obiad.

Smacznego.

piątek, 22 stycznia 2010

Omlet po grecku


Składniki dla 1 osoby:
  • 2 jajka
  • ser feta
  • czerwona cebula
  • pomidor
  • świeży ogórek
  • czerwona papryka
  • masło
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy i kroimy w kosteczkę, to samo robimy z serem feta.

Następnie do pojemniczka wbijamy 2 jajka, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Na średniej wielkości patelnię wrzucamy odrobinę masła (lepiej odrobinę więcej), wlewamy jajka. Zwracamy szczególną uwagę, aby omlet nie przyległ do patelni (możemy delikatnie podważyć omlet plastikową szpatułką). Omlet smażymy tylko z jednej strony.

Gdy omlet jest już gotowy, delikatnie zsuwamy połowę omleta na talerz i na niej kładziemy pokrojone warzywa i ser (możemy również zsunąć całość na talerz), a następnie przykrywamy całość drugą połową omleta. Et voila nasz omlet jest gotowy.


Vόστιμο (grec.) - Smacznego

czwartek, 21 stycznia 2010

Jogurtowa fantazja


Składniki:


Jogurt naturalny, płatki kukurydziane (świetnie nadają się te z kawałkami owoców, orzechami itp), owoce (zależnie co lubimy i mamy pod ręką - winogron, banan, jabłko, pomarańcza, truskawki, maliny, ananas itp)

Sposób przygotowania:

Owoce kroimy na małe kawałki. Bierzemy podłużną szklankę i wlewamy odrobinę jogurtu, następnie tworzymy kolejną warstwę z płatków, a na nią wrzucamy owoce. W zależności od wysokości szklanki tworzymy tak jeszcze dwie lub trzy warstwy - tak by na samym wierzchy znalazły się owoce. Całość można polać odrobiną miodu bądź sosem owocowym.

Nadaje się idealnie na śniadanie, jak i przekąskę w trakcie dnia.

wtorek, 19 stycznia 2010

Steki wołowe z puree ziemniaczanym



Składniki na steki (dla 2 osób):
  • cienko pokrojone plastry świeżej polędwicy wołowej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Steki delikatnie rozbijamy dłonią, a następnie doprawiamy pieprzem i solą. Tak przyprawione steki pozostawiamy na 30-60 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię (dodajemy odrobinę oleju) i smażymy na niewielkim ogniu, aż mięso uzyska odpowiedni kolor (ok. 5-7 minut na jedną stronę). Gotowe mięso pozostawiamy na parę minut, by wchłonęło swoje soki.

Składniki na puree ziemniaczane:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • szklanka mleka
  • 3 łyżeczki masła
  • czosnek granulowany
  • sól
  • majeranek (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Obrane i pokrojone ziemniaki gotujemy, aż będą miękkie. Gdy ziemniaki będą już gotowe, odcedzamy wodę i rozgniatamy ziemniaki tłuczkiem. Stawiamy na mały ogień, dodajemy masło, sól, czosnek w proszku oraz odrobinę majeranku i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie ciągle mieszając dodajemy ciepłe mleko - ilość zależy od tego, jaką konsystencje puree ziemniaczanego chcemy uzyskać.