piątek, 22 stycznia 2010

Omlet po grecku


Składniki dla 1 osoby:
  • 2 jajka
  • ser feta
  • czerwona cebula
  • pomidor
  • świeży ogórek
  • czerwona papryka
  • masło
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy i kroimy w kosteczkę, to samo robimy z serem feta.

Następnie do pojemniczka wbijamy 2 jajka, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Na średniej wielkości patelnię wrzucamy odrobinę masła (lepiej odrobinę więcej), wlewamy jajka. Zwracamy szczególną uwagę, aby omlet nie przyległ do patelni (możemy delikatnie podważyć omlet plastikową szpatułką). Omlet smażymy tylko z jednej strony.

Gdy omlet jest już gotowy, delikatnie zsuwamy połowę omleta na talerz i na niej kładziemy pokrojone warzywa i ser (możemy również zsunąć całość na talerz), a następnie przykrywamy całość drugą połową omleta. Et voila nasz omlet jest gotowy.


Vόστιμο (grec.) - Smacznego

1 komentarz: