wtorek, 19 stycznia 2010

Steki wołowe z puree ziemniaczanym



Składniki na steki (dla 2 osób):
  • cienko pokrojone plastry świeżej polędwicy wołowej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Steki delikatnie rozbijamy dłonią, a następnie doprawiamy pieprzem i solą. Tak przyprawione steki pozostawiamy na 30-60 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię (dodajemy odrobinę oleju) i smażymy na niewielkim ogniu, aż mięso uzyska odpowiedni kolor (ok. 5-7 minut na jedną stronę). Gotowe mięso pozostawiamy na parę minut, by wchłonęło swoje soki.

Składniki na puree ziemniaczane:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • szklanka mleka
  • 3 łyżeczki masła
  • czosnek granulowany
  • sól
  • majeranek (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Obrane i pokrojone ziemniaki gotujemy, aż będą miękkie. Gdy ziemniaki będą już gotowe, odcedzamy wodę i rozgniatamy ziemniaki tłuczkiem. Stawiamy na mały ogień, dodajemy masło, sól, czosnek w proszku oraz odrobinę majeranku i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie ciągle mieszając dodajemy ciepłe mleko - ilość zależy od tego, jaką konsystencje puree ziemniaczanego chcemy uzyskać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz