Składniki na steki (dla 2 osób):
- cienko pokrojone plastry świeżej polędwicy wołowej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Steki delikatnie rozbijamy dłonią, a następnie doprawiamy pieprzem i solą. Tak przyprawione steki pozostawiamy na 30-60 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię (dodajemy odrobinę oleju) i smażymy na niewielkim ogniu, aż mięso uzyska odpowiedni kolor (ok. 5-7 minut na jedną stronę). Gotowe mięso pozostawiamy na parę minut, by wchłonęło swoje soki.
Składniki na puree ziemniaczane:
- 1/2 kg ziemniaków
- szklanka mleka
- 3 łyżeczki masła
- czosnek granulowany
- sól
- majeranek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Obrane i pokrojone ziemniaki gotujemy, aż będą miękkie. Gdy ziemniaki będą już gotowe, odcedzamy wodę i rozgniatamy ziemniaki tłuczkiem. Stawiamy na mały ogień, dodajemy masło, sól, czosnek w proszku oraz odrobinę majeranku i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie ciągle mieszając dodajemy ciepłe mleko - ilość zależy od tego, jaką konsystencje puree ziemniaczanego chcemy uzyskać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz