sobota, 26 marca 2011

Tortilla nadziewana farszem z kurczaka, papryki i czerwonej fasoli

Poniższy przepis stanowi idealną propozycję dla osób, które nie mają czasu by stać w kuchni i gotować, a uwielbiają kuchnię meksykańską (ah te połączenie kurczaka, czerwonej fasoli i placków tortilli). Przepis stanowi jedynie bazę i może być modyfikowany wedle naszych upodobań oraz tego co mamy w danej chwili pod ręką.



Składniki dla 2 osób:
  • 4 placki tortilli
  • duża pierś z kurczaka
  • papryka czerwona
  • czerwona cebula
  • puszka czerwonej fasoli
  • 10 -15 dag startego sera żółtego
  • przyprawa meksykańska
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki chili
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawą meksykańską i smażymy na patelni. Gdy kurczak nie będzie już w środku różowy dodajemy cebulę pokrojoną w półokręgi oraz paprykę pokrojoną w paseczki. Całość mieszamy i smażymy przez 5 - 7 minut. Następnie dodajemy (opłukaną) czerwoną fasolę i smażymy przez kolejne 5 minut. 

W międzyczasie placki tortilli posypujemy startym serem i podgrzewamy w mikrofalówce przez 30 sekund.

Na gorące tortille kładziemy farsz, zawijamy i na wierzch dodajemy śmietanę (możemy również w odwrotnej kolejności najpierw dodajemy śmietanę, a następnie zawijamy tortillę).

Szybki i smaczny ala meksykański posiłek :-)


środa, 16 marca 2011

Steki w marynacie miodowo - sojowej

Składniki na 4 steki:
  • 4 plastry polędwicy wołowej lub rostbefu 
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki sproszkowanej cebuli
  • 2 - 3 łyżki miodu naturalnego
  • 2 małe cebulki, pokrojone w piórka
  • 2 - 3 ząbki czosnku, posiekany
  • 1 1/2 łyżki octu
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżka czosnku sproszkowanego

Sposób przygotowania:

Wszystkie w/w składniki, oprócz wołowiny dodajemy do miski i przy pomocy blendera wszystko miksujemy, aż otrzymamy gładką miksturę. Następnie dodajemy plastry wołowiny i całość marynujemy przez co najmniej 2 - 3 h (można również pozostawić na całą noc).

Rozgrzewamy grilla, ruszt delikatnie smarujemy olejem. Steki grillujemy 7 - 9 minut każdą stronę.

Najlepiej podawać z puree ziemniaczanym (przepis na puree ziemniaczane znajdziecie tutaj, w przepisie na klasyczne steki wołowe), letnią sałatką i lampką czerwonego wina.

poniedziałek, 14 marca 2011

Enchiladas z kurczakiem


Składniki na 4 porcje:

  • podwójna pierś z kurczaka lub dwie pojedyncze
  • biała cebula
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 3/4 szklanki startego żółtego sera
  • 1 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 - 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki chili
  • 1/2 zielonej papryki
  • 4 placki tortilli
  • 1/2 szklanki sosu taco (przepis na sos taco patrz tutaj)
  • olej

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 175C.

Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę oleju, przysmażamy kurczaka (gdy kurczak będzie gotowy usuwamy nadmiar tłuszczu). Następnie przysmażamy przez 2 minuty pokrojoną w półokręgi cebulę, dodajemy śmietanę, 1/2 szklanki sera,  suszoną natkę pietruszki i pieprz. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Trzymamy na ogniu, aż ser zacznie się topić. Dodajemy sól, pokrojoną w paski zieloną paprykę, przecier pomidorowy i chili. Całość trzymamy na ogniu przez 5 - 7 minut, ciągle mieszając.

Farsz zawijamy w placki torilli, które układamy w żaroodpornym naczyniu (należy je wcześniej delikatnie przesmarować olejem). Tortille smarujemy sosem taco i posypujemy 1/4 szklanki startego sera. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.

    czwartek, 10 lutego 2011

    Sos taco

    Składniki na 150 ml sosu:
    • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
    • 4 łyżki wody
    • 1 łyżeczka kminku
    • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
    • 1 łyżeczka suszonej cebuli
    • 1/2 łyżeczki czosnku
    • 1/4 łyżeczka papryki
    • 1/4 łyżeczka cukru

    Sposób przygotowania:
    W/w składniki dodać do małego garnka, dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez 15 - 20 minut, co chwilę mieszając.

    Sos może być trzymany w lodówce przez kilka dni.

    Pierś z kurczaka faszerowana mozzarellą i oliwkami


    Składniki dla 2 osób:
    • dwie piersi z kurczaka
    • 1 - 2 kulki białej mozzarelli
    • 10 - 15 oliwek (mix)
    • pomidor lub pomidory z puszki
    • kilka listków świeżej bazylii
    • szczypta oregano
    • szczypta bazylii suszonej
    • szczypta czosnku

    Sposób przygotowania:
    Włączamy piekarnik na 175 stopni.

    Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Przy pomocy ostrego, długiego noża robimy kieszonkę w kurczaku, w której umieszczamy kawałki mozzarelli, przepołowione oliwki i posiekane listki bazylii. Przy pomocy wykałaczek "zamykamy" kieszeń.

    Na wierzch kurczaka dodajemy plasterki pomidora/ pomidory z puszki, które posypujemy oregano, bazylią i czosnkiem.

    Całość pieczemy ok. 20 - 30 minut. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki.

    wtorek, 8 lutego 2011

    Meksykańska zupa z nachos

    Składniki dla 2 osób:
    • pierś z kurczaka
    • 2 małe cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 łyżeczki kminku
    • 1 1/2 szklanki bulionu z kury
    • 1/2 - 3/4 puszki kukurydzy
    • 3/4 szklanki salsy
    • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • oliwa z oliwek
    • 1/3 - 1/2 opakowania chipsów nachos
    • 1/2 szklanki sera żółtego
    • 2 - 4 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania:
    W większym garnku na średnim ogniu przysmażamy na oliwie pokrojonego w kawałki kurczaka - przez ok. 5 minut. Dodajemy drobno posiekany czosnek i kminek. Całość dokładnie mieszamy i przysmażamy 2 minuty. Następnie dodajemy bulion,  pokrojoną cebulę, salsę, ostrą paprykę i sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 - 30 minut, co chwilę mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy kukurydze.

    Na spód talerza kładziemy nachos, nalewamy zupę, a całość posypujemy startym serem i dodajemy na wierzch odrobinę kwaśnej śmietany (opcjonalnie).

    piątek, 28 stycznia 2011

    Puszyste naleśniki


    Składniki dla 2 osób:
    • 3/4 szklanki mleka
    • 2 łyżki octu
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 2 łyżki cukru białego
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • jajko 
    • 2 łyżki masła, rozpuszczonego
    • olej

    Sposób przygotowania:

    Do szklanki mleka dodajemy ocet i pozostawiamy na 5 minut, żeby mleko "ścięło się".

    W dużej misce mieszamy mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce mieszamy jajko, masło i "ścięte" mleko. Następnie składniki z pierwszej miski dodajemy do drugiej i całość dokładnie mieszamy - najlepiej użyć blendera do tego.

    Za pomocą ręcznika papierowego rozprowadzamy olej na patelni. Następnie przy pomocy łyżki do zup wlewamy odrobinę naleśnikowej mikstury na patelnie i smażymy na niewielkim ogniu. Kiedy brzegi naleśnika zarumienią się na brązowo przy pomocy szpachelki przerzucamy naleśnik na drugą stronę.

    Podajemy na ciepło z owocami, miodem lub sosem owocowym.

    wtorek, 25 stycznia 2011

    Sałatka z kurczakiem i mozzarellą



    Składniki dla 2 osób:

    • pierś z kurczaka
    • biała mozzarella - jedna kulka średniej wielkości
    • mix sałat
    • 6 - 10 pomidorków koktajlowych
    • oliwa z oliwek 
    • łyżka soku z cytryny
    • szczypta ziół prowansalskich
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania:

    Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy, przyprawiamy pieprzem i solą. Grillujemy. Gotową pierś kroimy w paski i odkładamy na bok, żeby trochę ostygła.

    W międzyczasie opłukujemy mix sałat i myjemy pomidorki.

    Do miski wrzucamy mix sałat, przepołowione pomidorki, pokrojoną mozzarellę oraz kurczaka. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

    *możemy również użyć gotowego sosu, np. francuskiego

    czwartek, 20 stycznia 2011

    Tortilla z kurczakiem po grecku


    Składniki na 2 - 3 porcje:
    • pojedyncza pierś z kurczaka
    • placki tortilli
    • 1/2 sosu włoskiego (przepis znajdziesz tutaj)
    • twardy pomidor
    • 1/2 - 1 szklanka czarnych oliwek
    • 1/3 ogórka szklarniowego
    • 1/2 czerwonej papryki (ew. żółtej)
    • 1/2 czerwonej cebuli (opcjonalnie)
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1/2 opakowania sera feta
    • 1/2 szklaki śmietany
    • 2 łyżeczki czosnku

    Sposób przygotowania:

    Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm, które marynujemy w sosie włoskim przez ok. 2 godziny.

    Warzywa myjemy i kroimy - pomidora w kostkę, cebulę w piórka, ogórka w plastry (lub półplastry), paprykę w paseczki. Oliwki przecinamy na pół, zaś ser feta kroimy w kostkę.

    W odrębnej miseczce mieszamy śmietanę, czosnek i sok z cytryny.

    Następnie kawałki piersi z kurczaka grillujemy.

    Tortillę podgrzewamy kilka sekund w mikrofali, wyjmujemy, smarujemy przygotowanym sosem śmietanowym, kładziemy kawałki kurczaka, a następnie warzywa z fetą. Całość zawijamy i podajemy.

    wtorek, 18 stycznia 2011

    Spaghetti a la carbonara

    Składniki dla 2 - 3 osób:
    • 3 jajka
    • 1/2 opakowania małej śmietany do sosów, zup 12% 
    • 1/4 szklanki sera parmezan
    • 2 - 3 ząbki czosnku
    • 1/2 cebuli
    • 10 dag chudego boczku wędzonego
    • makaron spaghetti (1/3 - 1/2 opak.)
    • pieprz
    • sól
    • oliwa z oliwek

    Sposób przygotowania:

    Wstawiamy wodę na makaron, solimy, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Gotujemy al dente.

    W międzyczasie obieramy czosnek i cebulę, a następnie drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i przysmażamy delikatnie cebulę i czosnek (ok. 1 - 2 minuty). Następnie dodajemy boczek pokrojony w cienkie paski. Całość przysmażamy kolejne 3 - 4 minuty.

    Do małej miseczki dodajemy jajka i śmietanę. Całość dokładnie ze sobą mieszamy.

    Gdy makaron będzie już gotowy, odcedzamy wodę i przekładamy do garnka, który wstawiamy na mały ogień. Dodajemy jajka ze śmietaną, boczek z czosnkiem i cebulką oraz ser parmezan. Przyprawiamy pieprzem i solą, a następnie całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na ogniu jeszcze przez ok. 5 minut i voila mamy nasze spaghetti a la carbonara.