poniedziałek, 14 marca 2011

Enchiladas z kurczakiem


Składniki na 4 porcje:

  • podwójna pierś z kurczaka lub dwie pojedyncze
  • biała cebula
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 3/4 szklanki startego żółtego sera
  • 1 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 - 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki chili
  • 1/2 zielonej papryki
  • 4 placki tortilli
  • 1/2 szklanki sosu taco (przepis na sos taco patrz tutaj)
  • olej

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 175C.

Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę oleju, przysmażamy kurczaka (gdy kurczak będzie gotowy usuwamy nadmiar tłuszczu). Następnie przysmażamy przez 2 minuty pokrojoną w półokręgi cebulę, dodajemy śmietanę, 1/2 szklanki sera,  suszoną natkę pietruszki i pieprz. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Trzymamy na ogniu, aż ser zacznie się topić. Dodajemy sól, pokrojoną w paski zieloną paprykę, przecier pomidorowy i chili. Całość trzymamy na ogniu przez 5 - 7 minut, ciągle mieszając.

Farsz zawijamy w placki torilli, które układamy w żaroodpornym naczyniu (należy je wcześniej delikatnie przesmarować olejem). Tortille smarujemy sosem taco i posypujemy 1/4 szklanki startego sera. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.

    5 komentarzy:

    1. Fajnie zobaczyć u kogoś, jak powinno wyglądać Enchiladas :-) Wygląda - bardzo apetycznie!

      OdpowiedzUsuń
    2. Uwielbiam enchiladas, zreszta cala kuchnie meksykanska uwielbiam :)

      OdpowiedzUsuń
    3. przepadam za takimi daniami kiedy jestem głodna jak wilk :)

      OdpowiedzUsuń