wtorek, 18 stycznia 2011

Spaghetti a la carbonara

Składniki dla 2 - 3 osób:
  • 3 jajka
  • 1/2 opakowania małej śmietany do sosów, zup 12% 
  • 1/4 szklanki sera parmezan
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 10 dag chudego boczku wędzonego
  • makaron spaghetti (1/3 - 1/2 opak.)
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Wstawiamy wodę na makaron, solimy, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Gotujemy al dente.

W międzyczasie obieramy czosnek i cebulę, a następnie drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i przysmażamy delikatnie cebulę i czosnek (ok. 1 - 2 minuty). Następnie dodajemy boczek pokrojony w cienkie paski. Całość przysmażamy kolejne 3 - 4 minuty.

Do małej miseczki dodajemy jajka i śmietanę. Całość dokładnie ze sobą mieszamy.

Gdy makaron będzie już gotowy, odcedzamy wodę i przekładamy do garnka, który wstawiamy na mały ogień. Dodajemy jajka ze śmietaną, boczek z czosnkiem i cebulką oraz ser parmezan. Przyprawiamy pieprzem i solą, a następnie całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na ogniu jeszcze przez ok. 5 minut i voila mamy nasze spaghetti a la carbonara.

4 komentarze:

  1. pyszne! od dawna się do tego spaghetti przymierzam!

    OdpowiedzUsuń
  2. robię podobnie, tylko daje jeszcze pieczarek i bez jajek :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z pieczarkami? hmmm brzmi ciekawie, trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń