sobota, 26 marca 2011

Tortilla nadziewana farszem z kurczaka, papryki i czerwonej fasoli

Poniższy przepis stanowi idealną propozycję dla osób, które nie mają czasu by stać w kuchni i gotować, a uwielbiają kuchnię meksykańską (ah te połączenie kurczaka, czerwonej fasoli i placków tortilli). Przepis stanowi jedynie bazę i może być modyfikowany wedle naszych upodobań oraz tego co mamy w danej chwili pod ręką.



Składniki dla 2 osób:
  • 4 placki tortilli
  • duża pierś z kurczaka
  • papryka czerwona
  • czerwona cebula
  • puszka czerwonej fasoli
  • 10 -15 dag startego sera żółtego
  • przyprawa meksykańska
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki chili
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawą meksykańską i smażymy na patelni. Gdy kurczak nie będzie już w środku różowy dodajemy cebulę pokrojoną w półokręgi oraz paprykę pokrojoną w paseczki. Całość mieszamy i smażymy przez 5 - 7 minut. Następnie dodajemy (opłukaną) czerwoną fasolę i smażymy przez kolejne 5 minut. 

W międzyczasie placki tortilli posypujemy startym serem i podgrzewamy w mikrofalówce przez 30 sekund.

Na gorące tortille kładziemy farsz, zawijamy i na wierzch dodajemy śmietanę (możemy również w odwrotnej kolejności najpierw dodajemy śmietanę, a następnie zawijamy tortillę).

Szybki i smaczny ala meksykański posiłek :-)


2 komentarze:

  1. Nie tak dawno robiłam niemalże identyczną, to znaczy w moim przypadku farsz był taki sam, bez sera tylko, a nadziewałam nim naleśniki kukurydziane. Wiem, że pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały obiad! pyszny i pożywny...mniam

    OdpowiedzUsuń