Poniższy przepis stanowi idealną propozycję dla osób, które nie mają czasu by stać w kuchni i gotować, a uwielbiają kuchnię meksykańską (ah te połączenie kurczaka, czerwonej fasoli i placków tortilli). Przepis stanowi jedynie bazę i może być modyfikowany wedle naszych upodobań oraz tego co mamy w danej chwili pod ręką.
Składniki dla 2 osób:
- 4 placki tortilli
- duża pierś z kurczaka
- papryka czerwona
- czerwona cebula
- puszka czerwonej fasoli
- 10 -15 dag startego sera żółtego
- przyprawa meksykańska
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki chili
- kilka łyżek kwaśnej śmietany
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawą meksykańską i smażymy na patelni. Gdy kurczak nie będzie już w środku różowy dodajemy cebulę pokrojoną w półokręgi oraz paprykę pokrojoną w paseczki. Całość mieszamy i smażymy przez 5 - 7 minut. Następnie dodajemy (opłukaną) czerwoną fasolę i smażymy przez kolejne 5 minut.
W międzyczasie placki tortilli posypujemy startym serem i podgrzewamy w mikrofalówce przez 30 sekund.
Na gorące tortille kładziemy farsz, zawijamy i na wierzch dodajemy śmietanę (możemy również w odwrotnej kolejności najpierw dodajemy śmietanę, a następnie zawijamy tortillę).
Szybki i smaczny ala meksykański posiłek :-)
Nie tak dawno robiłam niemalże identyczną, to znaczy w moim przypadku farsz był taki sam, bez sera tylko, a nadziewałam nim naleśniki kukurydziane. Wiem, że pyszne.
OdpowiedzUsuńwspaniały obiad! pyszny i pożywny...mniam
OdpowiedzUsuń