- 4 plastry polędwicy wołowej lub rostbefu
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki sproszkowanej cebuli
- 2 - 3 łyżki miodu naturalnego
- 2 małe cebulki, pokrojone w piórka
- 2 - 3 ząbki czosnku, posiekany
- 1 1/2 łyżki octu
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżka czosnku sproszkowanego
Sposób przygotowania:
Wszystkie w/w składniki, oprócz wołowiny dodajemy do miski i przy pomocy blendera wszystko miksujemy, aż otrzymamy gładką miksturę. Następnie dodajemy plastry wołowiny i całość marynujemy przez co najmniej 2 - 3 h (można również pozostawić na całą noc).
Najlepiej podawać z puree ziemniaczanym (przepis na puree ziemniaczane znajdziecie tutaj, w przepisie na klasyczne steki wołowe), letnią sałatką i lampką czerwonego wina.
podoba mi się ta marynata :)
OdpowiedzUsuńale to miesko musi pysznie smakowac:)
OdpowiedzUsuń