wtorek, 12 lipca 2011

Fajitas z kurczakiem


Składniki na nadzienie (dla 4 osób):
  • podwójna pierś z kurczaka
  • dwie czerwone cebule
  • duża czerwona papryka
  • 15 - 20 dag startego żółtego sera
  • placki tortilli
  • kwaśna śmietana
  • guacamole
  • olej do smażenia
  •  opcjonalnie: pokrojone w kostkę pomidory, sałata lodowa, czerwona fasola

Składniki na marynatę:
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Składniki na marynatę dodać do miski, wymieszać. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w 2 cm paseczki. Dodać do marynaty i wstawić na lodówkę na co najmniej 2 godziny.

Cebulę i czerwoną paprykę pokroić, przysmażyć na patelni i odstawić na bok. Na tej samej patelni przysmażyć kurczaka (przez około 5 minut). Następnie dodać wcześniej przysmażoną cebulę i paprykę. Całość wymieszać i smażyć na małym ogniu przez kolejne 5 minut.

W międzyczasie podgrzać w mikrofalówce placki tortilli. Ciepłe placki tortilli nadziewamy farszem, posypujemy serem (ew. dodajemy inne dodatki), dodajemy guacamole i kwaśną śmietanę, a następnie zawijamy tortillę.

Najlepiej pozostawić gościom dowolność w nakładaniu w/w składników poprzez umieszczenie każdego składnika w osobnym naczyniu/miseczce.

środa, 6 lipca 2011

Guacamole

Składniki:
  • dwa miękkie awokado
  • limonka
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • opcjonalnie - posiekana cebulka, papryczki jalapeno

Sposób przygotowania:
Z obranego ze skórki awokado zrobić miazgę, dodać wyciśnięty sok z limonki oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszać.

Odstawić do lodówki na 30 - 45 minut.

piątek, 24 czerwca 2011

Lekka sałatka z tuńczykiem

Składniki:
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka tuńczyka (najlepiej w sosie własnym)
  • 1/3 szklanki marynowanego selera
  • 10 - 15 oliwek
  • mała czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj pierwsze pięć składników, zaś pozostałe składniki wymieszaj w miseczce lub kubeczku, a następnie dodaj do sałatki. 


Idealna sałatka na lunch lub kolację.

piątek, 22 kwietnia 2011

Aromatyczny kurczak po azjatycku z ryżem



Składniki na 3 -4 porcje:
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 3 - 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka octu
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczy
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 torebki ryżu
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kosteczkę lub paseczki, w zależności od upodobań. Na rozgrzaną patelnię dodać 1 - 2 łyżki oliwy z oliwy oraz kawałki kurczaka. Smażyć przez ok 10 - 12 minut.

W międzyczasie ugotować ryż.


W miseczce dokładnie wymieszać pierwsze dziewięć składników i tak przygotowaną miksturę dodać do kurczaka. Całość gotować na małym ogniu przez 10 - 15 minut.

Podawać z ryżem.

sobota, 26 marca 2011

Tortilla nadziewana farszem z kurczaka, papryki i czerwonej fasoli

Poniższy przepis stanowi idealną propozycję dla osób, które nie mają czasu by stać w kuchni i gotować, a uwielbiają kuchnię meksykańską (ah te połączenie kurczaka, czerwonej fasoli i placków tortilli). Przepis stanowi jedynie bazę i może być modyfikowany wedle naszych upodobań oraz tego co mamy w danej chwili pod ręką.



Składniki dla 2 osób:
  • 4 placki tortilli
  • duża pierś z kurczaka
  • papryka czerwona
  • czerwona cebula
  • puszka czerwonej fasoli
  • 10 -15 dag startego sera żółtego
  • przyprawa meksykańska
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki chili
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawą meksykańską i smażymy na patelni. Gdy kurczak nie będzie już w środku różowy dodajemy cebulę pokrojoną w półokręgi oraz paprykę pokrojoną w paseczki. Całość mieszamy i smażymy przez 5 - 7 minut. Następnie dodajemy (opłukaną) czerwoną fasolę i smażymy przez kolejne 5 minut. 

W międzyczasie placki tortilli posypujemy startym serem i podgrzewamy w mikrofalówce przez 30 sekund.

Na gorące tortille kładziemy farsz, zawijamy i na wierzch dodajemy śmietanę (możemy również w odwrotnej kolejności najpierw dodajemy śmietanę, a następnie zawijamy tortillę).

Szybki i smaczny ala meksykański posiłek :-)


środa, 16 marca 2011

Steki w marynacie miodowo - sojowej

Składniki na 4 steki:
  • 4 plastry polędwicy wołowej lub rostbefu 
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki sproszkowanej cebuli
  • 2 - 3 łyżki miodu naturalnego
  • 2 małe cebulki, pokrojone w piórka
  • 2 - 3 ząbki czosnku, posiekany
  • 1 1/2 łyżki octu
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżka czosnku sproszkowanego

Sposób przygotowania:

Wszystkie w/w składniki, oprócz wołowiny dodajemy do miski i przy pomocy blendera wszystko miksujemy, aż otrzymamy gładką miksturę. Następnie dodajemy plastry wołowiny i całość marynujemy przez co najmniej 2 - 3 h (można również pozostawić na całą noc).

Rozgrzewamy grilla, ruszt delikatnie smarujemy olejem. Steki grillujemy 7 - 9 minut każdą stronę.

Najlepiej podawać z puree ziemniaczanym (przepis na puree ziemniaczane znajdziecie tutaj, w przepisie na klasyczne steki wołowe), letnią sałatką i lampką czerwonego wina.

poniedziałek, 14 marca 2011

Enchiladas z kurczakiem


Składniki na 4 porcje:

  • podwójna pierś z kurczaka lub dwie pojedyncze
  • biała cebula
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 3/4 szklanki startego żółtego sera
  • 1 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 - 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki chili
  • 1/2 zielonej papryki
  • 4 placki tortilli
  • 1/2 szklanki sosu taco (przepis na sos taco patrz tutaj)
  • olej

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 175C.

Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę oleju, przysmażamy kurczaka (gdy kurczak będzie gotowy usuwamy nadmiar tłuszczu). Następnie przysmażamy przez 2 minuty pokrojoną w półokręgi cebulę, dodajemy śmietanę, 1/2 szklanki sera,  suszoną natkę pietruszki i pieprz. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Trzymamy na ogniu, aż ser zacznie się topić. Dodajemy sól, pokrojoną w paski zieloną paprykę, przecier pomidorowy i chili. Całość trzymamy na ogniu przez 5 - 7 minut, ciągle mieszając.

Farsz zawijamy w placki torilli, które układamy w żaroodpornym naczyniu (należy je wcześniej delikatnie przesmarować olejem). Tortille smarujemy sosem taco i posypujemy 1/4 szklanki startego sera. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.

    czwartek, 10 lutego 2011

    Sos taco

    Składniki na 150 ml sosu:
    • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
    • 4 łyżki wody
    • 1 łyżeczka kminku
    • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
    • 1 łyżeczka suszonej cebuli
    • 1/2 łyżeczki czosnku
    • 1/4 łyżeczka papryki
    • 1/4 łyżeczka cukru

    Sposób przygotowania:
    W/w składniki dodać do małego garnka, dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez 15 - 20 minut, co chwilę mieszając.

    Sos może być trzymany w lodówce przez kilka dni.

    Pierś z kurczaka faszerowana mozzarellą i oliwkami


    Składniki dla 2 osób:
    • dwie piersi z kurczaka
    • 1 - 2 kulki białej mozzarelli
    • 10 - 15 oliwek (mix)
    • pomidor lub pomidory z puszki
    • kilka listków świeżej bazylii
    • szczypta oregano
    • szczypta bazylii suszonej
    • szczypta czosnku

    Sposób przygotowania:
    Włączamy piekarnik na 175 stopni.

    Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Przy pomocy ostrego, długiego noża robimy kieszonkę w kurczaku, w której umieszczamy kawałki mozzarelli, przepołowione oliwki i posiekane listki bazylii. Przy pomocy wykałaczek "zamykamy" kieszeń.

    Na wierzch kurczaka dodajemy plasterki pomidora/ pomidory z puszki, które posypujemy oregano, bazylią i czosnkiem.

    Całość pieczemy ok. 20 - 30 minut. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki.

    wtorek, 8 lutego 2011

    Meksykańska zupa z nachos

    Składniki dla 2 osób:
    • pierś z kurczaka
    • 2 małe cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 łyżeczki kminku
    • 1 1/2 szklanki bulionu z kury
    • 1/2 - 3/4 puszki kukurydzy
    • 3/4 szklanki salsy
    • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • oliwa z oliwek
    • 1/3 - 1/2 opakowania chipsów nachos
    • 1/2 szklanki sera żółtego
    • 2 - 4 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania:
    W większym garnku na średnim ogniu przysmażamy na oliwie pokrojonego w kawałki kurczaka - przez ok. 5 minut. Dodajemy drobno posiekany czosnek i kminek. Całość dokładnie mieszamy i przysmażamy 2 minuty. Następnie dodajemy bulion,  pokrojoną cebulę, salsę, ostrą paprykę i sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 - 30 minut, co chwilę mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy kukurydze.

    Na spód talerza kładziemy nachos, nalewamy zupę, a całość posypujemy startym serem i dodajemy na wierzch odrobinę kwaśnej śmietany (opcjonalnie).