wtorek, 12 lipca 2011

Fajitas z kurczakiem


Składniki na nadzienie (dla 4 osób):
  • podwójna pierś z kurczaka
  • dwie czerwone cebule
  • duża czerwona papryka
  • 15 - 20 dag startego żółtego sera
  • placki tortilli
  • kwaśna śmietana
  • guacamole
  • olej do smażenia
  •  opcjonalnie: pokrojone w kostkę pomidory, sałata lodowa, czerwona fasola

Składniki na marynatę:
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Składniki na marynatę dodać do miski, wymieszać. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w 2 cm paseczki. Dodać do marynaty i wstawić na lodówkę na co najmniej 2 godziny.

Cebulę i czerwoną paprykę pokroić, przysmażyć na patelni i odstawić na bok. Na tej samej patelni przysmażyć kurczaka (przez około 5 minut). Następnie dodać wcześniej przysmażoną cebulę i paprykę. Całość wymieszać i smażyć na małym ogniu przez kolejne 5 minut.

W międzyczasie podgrzać w mikrofalówce placki tortilli. Ciepłe placki tortilli nadziewamy farszem, posypujemy serem (ew. dodajemy inne dodatki), dodajemy guacamole i kwaśną śmietanę, a następnie zawijamy tortillę.

Najlepiej pozostawić gościom dowolność w nakładaniu w/w składników poprzez umieszczenie każdego składnika w osobnym naczyniu/miseczce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz