Składniki na nadzienie (dla 4 osób):
- podwójna pierś z kurczaka
- dwie czerwone cebule
- duża czerwona papryka
- 15 - 20 dag startego żółtego sera
- placki tortilli
- kwaśna śmietana
- guacamole
- olej do smażenia
- opcjonalnie: pokrojone w kostkę pomidory, sałata lodowa, czerwona fasola
Składniki na marynatę:
- sok z jednej limonki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
Sposób przygotowania:
Składniki na marynatę dodać do miski, wymieszać. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w 2 cm paseczki. Dodać do marynaty i wstawić na lodówkę na co najmniej 2 godziny.
Cebulę i czerwoną paprykę pokroić, przysmażyć na patelni i odstawić na bok. Na tej samej patelni przysmażyć kurczaka (przez około 5 minut). Następnie dodać wcześniej przysmażoną cebulę i paprykę. Całość wymieszać i smażyć na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
W międzyczasie podgrzać w mikrofalówce placki tortilli. Ciepłe placki tortilli nadziewamy farszem, posypujemy serem (ew. dodajemy inne dodatki), dodajemy guacamole i kwaśną śmietanę, a następnie zawijamy tortillę.
Najlepiej pozostawić gościom dowolność w nakładaniu w/w składników poprzez umieszczenie każdego składnika w osobnym naczyniu/miseczce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz